Naluri seorang isteri

Ada sesuatu nak tanya, kat sini je mmpu sy meluahkn sbb nak cerita dkt kawan, sy x berapa percaya. Normal ke kalau isteri preggy, dy dpt rasa yang suami dy ad perempuan lain ? Sy mula rasa insecure sejak sy nampak aplikasi OMI dkt fond dy. Kami jenis tak cek fond masing ii dan hari demi hari naluri sy semakin kuat. Sy nmpak perubahan dy, tiap pagi klau bangun tidur, baring sbelh sy tngok fond sorok ii, then kalau cuti, setengah jam skali mesti dduk dkt luar rumah sorng ii, lama ii. Kadang sy intai and nmpak dy tngah chat org, tp sy x tau dkt aplikasi mne yg pasti bukan ws. Sy x mmpu nak bertanya or berbincang dngn dy sbb sy tkut ktorng gaduh. Sedih sngt rasanya sbb sy tengah mengandung kn anak dy, tp dy cari perempuan lain. Sy dah cuba fikir positif tp, bila tngok perubahan dy, sy x mmpu nak positif and tenang, hati lagi rasa resah and sakit sangat. Down betul dngn diri sndiri😔. Kadang dy tegur sy kenapa bnyak diam. And jawapan sy takde apa, penat je. Tp dalam hati tuhan je yg tau perit nya. Dh la sy xde sp dkt sini, family smue jauh ii. Kadang nak nangis dpn dy bila tngok dy pegang fond je x benti, klau dy tngok tv, notification masuk, laju je bukak fond. Tp sy x mmpu, terpaksa pendam sbb xnk nmpak yg sy tengah sedih dngn perangai dy. 😔Sy smpai fkir cpt lah bby keluar agar sy dpt diri sy yg dulu, yg mmpu pikat hati dy semula. And sy ada rasa tkut nak pregnant lg lepasni sbb tkut dy berubah sbb perubahan sy. 😔

35 Balas

klau sy jns xblh nk meluah dpn2..sy luah kat dlm wssp..mase tu sy luah sume y ade a-z..mase tu lh suami tau n fhm..sbb jns sy xleh dpn2..drama air mate campur bnyk plak benda y xingat nk bgtau..bile wssp abis la kuar..jd suami pn bg respon y baik..bile dh terluah dlm wssp..bile kt dpn jd snng..jumpe jd layanan pn jd baik..msg2 jge perasaan.so suami jd camtu kite kne ambik tau..knp dia blh terjebak dlm omi..ape y die cr..tye die sbb kurang komunikasi ngn puan ke..or ape2 jelh..klau die berterus terang sekurangnye puan blh bt perubahan dr awl..menda ni blh d cegah.klau die nk cntik..puan blh cntik wlau peknen..klau die nk d layan..blh lyn sebaik mgkin.lelaki klau x d tye mmg xbuke mulut sbb kdg die nk jge ati kite tp dlm x sngaje die ambik pendekatan mudah cr org lain lyn die.suami isteri klau blh jgn ade rahsia..x puas ati kite bincang..msih berdua ni bnyk mase lg kite blh luangkan..cipta moment indah bersama..nnt bertiga mase dh berbahagi..same2 kite jge hubungan..semoga Allah pelihara rumahtangge puan..

2y ago

Kita sama...saya pun mcm tu...luah d wasap...tak sggup luah depan2,takut tak dapat tahan emosi

kalau dia tanya awak kenapa, awak kena bagitau dia.. awak sebenarnt merajuk dengan dia sebab dia dok main phone tak henti henti. kalau diam kan mungkin akan jadi lebih teruk. bila dia tengok awak macam nak tak nak je bercakap dengan dia, takut ada orang lain pulak yang rajin bercakap dengan dia. habis la kalau macam tu. nak tak nak awak sendiri kena ambil tindakan. jangan terus tanya "awak ada perempuan lain ke? kenapa ada omi dalam phone awak??" slow and steady je. cakap je yang awak merajuk sebab dia selalu main phone. awak try la jadi manja ke. apa ke. datang kat dia dekat dekat masa dia main phone, pastu kata la nak peluk ke. nak baring ke. nanti lama lama dia akan start fikir sendiri. selagi belum teruk ni awak kena cepat cepat selamatkan. kitorang semua tak boleh buat apa untuk tolong awak, cuma doakan dan bagi nasihat je

Puan banyak2 kan berdoa. Jika puan muslim banyak2 dekatkn diri dengan Allah minta petunjuk.Kadang hati kita dibolak balikkan mainan iblis sbb tengah hamil. emosi naik turun. bagi saya kalau dah kawin kena juga sekali sekala tengok fon pasangan . tiada privacy antara satu sama lain. jangan pendam cuba talk face to face. sbb pendam akan rosakkan hati kita. jangan tanggung sendiri. kesian kandungan dan kesihatan puan. mungkin puan banyak menjauh dari suami. berkomunikasi kurang yg sebabkan suami rasa terpinggir. sbb tu dia asyik dengan fon. jgn bagi space mcm tu sbb bila seseorang rasa sunyi rasa org rumah tidak berfungsi mula lah mencari perhatian lain. saya doakan puan dan suami baik2 ja. cubalah luah apa yg terpendam dekat suami. cuba. In sha Allah suami puan pun akn respon yg baik knpa dia banyak hadap fon.

Dah suami tanya kenapa diam, tu peluang puan untuk berterus terang dgn suami. cadangan saya: Cari suatu masa kedua2 tenang , ingatkan dia yg dia pernah tanya kenapa diam, so puan cakap elok2 dgn penuh kasih sayang, guna ayat yg terbaik, ckp intipati yg puan luahkan kat sini pd dia. kena belajar komunikasi berkesan. tenang. perkara boleh bincang, selesaikan elok2 ok. Amalkan solat jemaah, makan bersama, mandi bersama suami, mengaji bersama. mudahan Allah kurniakan ketenangan, kasih sayang dan rahmah dlm rumah tangga puan. 🤲❣️🌻 edit: puan taip puan nak nangis dpn dia bila dia ngadap selalu HP, nangis je... luahkan, peluk dia, diakan suami puan, kena berkongsi perasaan, jngn pendam. Sayangilah diri puan dan anak dlm kandungan tu ok.💕 Doa banyak2 tau.

Jangan lah putus asa. Tk baik utk sis dan kandungan. Sis kena berterus terang dgn suami. Sis kena kuat dan sis kena pikat dia.. Ambil hati dia semula... Tk semestinya sis mengandung sis xblh pikat suami semula. Itu kan suami, bkn nya org lain.. Sis kena bercakap bercerita dgn dia perasaan sis. Adat dalam rumahtangga sis, mmg akan ada naik turun nya.. Kita saja kena banyak sabar dan tabah.. Banyakkan share ilmu agama pada dia, banyak ustaz cerita waktu mengandung suami perlu buat apa, isteri perlu buat apa, cuba cari dan share pada suami.. Skrg kan video banyak blh download, sis cuba ya.. Yg penting kena Yakin dgn Allah SWT dan kuat tau!!!! Jaga kesihatan.. Jangan banyak bersedih, tak baik utk perkembangan bayi sis nanti... ❤️❤️😍😍 Saya doakan sis ya..

sy prnh merasainya puan bila sy mngndungkn ank no4. Suami bermassager dgn berbagai perempuan & smua ayat2 berbau lucah😔. Mula2 sy buat X endah walaupun perasan perubahan dia yg sllu bwk phone bila ke tndas & bila mlm bnyi suara gelak2. Sy xpedulikn smua tu sbb mngkn masa tu sy mngntuk & penat sbb bkerja & mngndung. Smp stu tahap bila trbongkar, sy baling tpon dia kt dinding smp pecah. Lps tu kami buat prjanjian bila dia buat lg sy X teragak2 utk tingglkn dia. Mmng ambl masa utk sy mlupakn tp sy bg peluang wlaupun hati mmng sakit. Skrg Alhamdulillah..hubungan kami brtmbh erat & bakal mnimang ank ke5 xlama lg. Dlm pada tu trauma msih lg ada & sy sllu ingtkn dia prjanjian tu bg dia xlupa. Smg kita tabah dgn prngai suami mcm ni.

Communication ni penting sis. Jgn simpn apa yg kita rasa sbb mmg akan sakit hati selalu kalau x luah. Tp luah kna ada cara. Pendapat saya, manusia ni kalau dia nk berubah, dia akan berubah mngikut kerelaan dia sndri. Walau berbuih kita ckp skli pun tp dia xmau brubah, sia2. Kalau sy, suami buat sy mcm ni, n nak sgt peristerikn org slain sy, sy relakan je dia pergi. X guna menjaga org yg hati nya dh berbelah bagi. Tp sis cuba komunikasi dlu. Cuba apa dalam kapasiti utk selamatkan rumah tangga.. kalau dia masih seperti itu dan makin buat sis sakit hati/ragu2/anxiety, sis fikir la utk kbaikan sndri dan anak2.. sy doakan urusan sis sntiasa d permudahkan

Isteri ni suka ckp x ada apa2, lepastu makan hati sendiri, sedih. Itulah. Takyah tgok org, sy mcmtulah juga dlu. Konon nk bersabar, konon cuba nk memahami & jd isteri yg sentiasa positif, tapi lama2 nnt makin teruk jadinya. Jadi hilang komunikasi bila kita bnyk diam sbb terasa hati, yg suami lari berbual2 dgn org lain. Suami ni x kn tahu mana kelakuannya yg kita x suka kalau bukan isterinya yg jujur bagitahu. Sis, bgthulah yg sis terpandang dia chat dgn someone, yg sis terasa bila dia sorok2, bgthu dia apa yg x kena. Jgn dipendam & ditunggu2 lps bersalin bru nk ambil tindakan, dah terlambat sis klu betul suami tu terpaut hati kt org lain.

sis kene bincang sis... terus terang... lg 1 anak ni pembawa rezki sis... rezki ni luas sis... mungkin sbb sis mengandung rezki sis kenal suami... y sblum ni mungkin sis pun tak perasan....pecaya sepenuh hati pd pencipta sis... bukan sbb sis tak pregnant suami akan ok balik @ sebaliknye.... gud luck sis... hidup kita cam buke kotak hadiah... tertungu2 n tertnye2 ape ade kat dalam... tp pasti itu y the best buat kite... walau sakit hati buke kotak berlapis2... pencipta kita sygkan kita lebih dr suami kita sygkan kita😊😊😊😊😊

bila suami tnya..jgn sekali² kata TAKDA APA..MANA ADA..OK JE.. luah je sis apa yg terbuku di hati. kdg suami tak faham perasan kita..tak faham keadaan kita..buat dia faham. jgn biarkan perkara jd lebih keruh. kdg² suami pun bosan ngan kita bukan sbb kita tak menarik tak cantik.cuma cara kita melayan suami yg tak btol.misunderstanding. insyaallah umah tangga sis n suami baik² aje. jgn dilayan sgt perasan² n bisikan² yg mengundang kehancuran umah tangga kita. kesian kat baby..