Fibroid pregnancy

Ada sesiapa yg pernah kena fibroid semasa mengandung? biasa hilangkannyaa mcmana yea , klau refer hos , agk² adee kena tahan ke apee² ? sbab kena monitor kann ataupun kita jaa yg monitor sendiri, hmm risau lah klau jdi papee , boleh share pengalamam korang

6 Balas

hi,I preggy mom yang ada fibroid...dulu fibroid ada 2. lepas refer O&G sekarang dah tinggal 1 je. tu pun dari 8 dah tinggal 5 cm je...doc kata bila pregnant dia akan mengecut sendiri. tapi doc kata I kemungkinan ceaser sebab fibroidnya berada di laluan keluar baby...takut ada komplikasi. appointment dengan O&G setiap 3 bulan. now dah 25 week, 30 week akan jumpa semula untuk tahu saiz termini fibroid...

3w ago

hm betul , doc pun kata mcmtu , kemungkinan tk boleh normal lah sbab dia ttup laluan baby keluar, tpi harap² bila baby besar fibroid tu ketepi lah or dkat atas, mgkin boleh normal kan

Sy before pregnant mmg ada fibroid tp bila dh pregnant and as pregnancy progress tu dh hilang fibroid tu. slalunya bila tgh pregnant fibroid tu akan mengecil juga. Skali skala nti boleh la scan dkt swasta utk check kandungan sbb klu dkt KK jarang dorang mau scan kan. Sy prasan sblm fibroid tu hilang, sy rasa cramp menyucuk kuat area yg ada fibroid tu, then bila scan mmg hilang dh.

sy ada fibroid dlm rahim monitor by o&g so far tk menggangu pmbesaran bby cuma tips sy , jgn fkir psal fibroid ni. sy anggp dia teman bby sy dlm rahim ni . sy aslnya ada 2 , 1 dkt atas 1 dkt pintu kluar bby masuk t2 dh tggl 1 dkt atas . sy mmng tk fkir lngsung psal fibroid ni . pmakanan sy tk cut cuma kurangkan

3w ago

ada lgi 1 dkt atas tp dlm rahim kiranya sblh bby je . size 2×3 cm kcik je bg dctor lah

Sy pun detect fibroid masa 3bulan x silap..nak masuk 4bulan alhamdulillah mngecut n hilang…tp bila thu ade fibroid sy jaga makan dan cut caffeine n mknan2 yg mnyebab kn fibroid mmbesar

4w ago

contohnya apee yea makanan² nyaa yg sis amalkan?

Saya ad fibroid. Mula2 fibroid tu duduk bawah ganggu laluan. Then bila baby membesar fibroid tu dah ketepi dan tk ganggu baby atau laluan. Jd dr tk buat apa2 lah.

4w ago

sis dah bersalin? jadi lepas bersalin tu fibroid tu dah tkdee kee

doktor monitor melalui scan, kalau kita monitor sendiri nak monitor mcm mana? 😅