Pcos and pregnant

Ada sesiapa yang pcos dan pregnant naturally tanpa makan apa2 ubat? Macam mana nak prevent miscarriage krn pcos ni high risk.

4 Balas

Saya sebelum pregnant makan metformin. Lepas 6 bulan baru sangkut selepas keguguran kali ketiga. Doctor bagi surat referral utk saya bawak pi mana2 doc kalau saya pregnant, saya kena ambik aspirin. Kali keempat tau je pregnant, terus pi o&g swasta bawak surat tu. doc terus bagi aspirin. Pastu masa werk 5 ada spotting. Start tu kena makan duphaston & utrogestan hari2 sampai week 22. Kena cucuk kuat rahim sekali. Alhamdulillah so far pregnancy saya ok. Berbanding 3x sebelum ni cuma selamat sampai week 6 je sebab pcos

I pernah miscarriage 2x, kali ke3 pregnant refer ke o&g, time tu jgk baru tahu pcos rupanya I. I tak pernah nak refer o&g before sbb peliknya period I teratur je tiap bulan. Ada treatment utk prevent miscarriage, better refer o&g. Mcm I, during first trimester, setiap minggu I akan kena injection (not sure apa, but it’s to support the pregnancy la), doktor prescribe dupaston and another ubat utk makan smpai week 14+. But ubat2 ni depend dekat doktor o&g you refer tu. For sure, better you refer o&g je terus.

Sy pcos, pregnant naturally smbil tgh on metformin.. last year miscarriage masa mggu ke 13.. alhamdulillah thn ni dpt tahu pregnant, sy trs pegi klinik swasta mintak refer ke hospital sbb sy nk on duphaston.. opismate sy yg suggest makan duphaston.. dia pun miscarriage 3 kali, last pregnant ni br dia makan duphaston, alhamdulillah anak dia dah 2 thn lebih.. tlg doakan kandungan saya sihat smpi melahirkan..

2y ago

blh sy tahu weeks ke bpe awk pegi klinik swasta utk refer ke hospital? sy pn sama mcm awk, cuma 1st pregnancy bertahan 7w je.. skrang bru thu pregnant, clearblue mggu lps 1-2w

Hi. Saya pcos n baru je pregnant naturally. Pernah jugak miscarriage sekali before ni. So untuk prevent tu dr ada prescribe saya duphaston sampai week 14 untuk maintainkan pregnancy sbb miscarriage yg lepas. Harapnya selamat lah sampai kehujungnya nanti 😌