ttc ! Fighter PCOS

hai sis , saya ada pcos . doctor ada kasi saya ubat metformin dn ubat hormon . ada ke sesiapa amalkn ubat ni sampai berjaya pregnant ? harap sis sudi membantu 🙇🏻‍♀️ #ttc2tahun

8 Balas

Hai saya PCOS dan berat badan memula kawin naik mendadak.. so kena turunkn utk normalkan BMI.. after 6 bulan berat badan saya dah normal.. Benda 1st kena buat if tengah ikhtiar ni, suami & isteri pegi buat pemeriksaan kesuburan kat hospital @ klinik.. utk semak sekiranya ada masalah yg menghalang drpd dpt zuriat.. Kerapkan bersama suami.. Memandangkan awak PCOS, saya suggest track hari subur guna OPK & BBT (if tak tahu BBT tu apa, boleh google & join group BBT Tree kat Facebook) Suami & isteri consume supplement yg boleh support utk matangkan telur ovum & sperm. Saya suggest isteri consume Pregnacare Max Conception (Saya dah 2x lekat sebab consume ini & saya ada masalah PCOS), utk suami plak saya suggest Profotil (Tapi mahal & perlu saranan dar Dr. so boleh makan speman if nak jimat) TAPI if suami isteri takde masalah, isteri amalkan je laa folic acid utk persediaan hamil. Dan saya tak pernah concume Metformin atas saranan Dr, Dr kata saya tak perlu consume. Sebelum saya consume Pregnacare, saya pernah cuba clomid 2 cycle.. cycle ke 2 berjaya tapi gugur d awal kehamilan.. Saya pernah cuba cucuk ubat hormon & dpt 6 biji telur yg matang tapi Dr taknak cucuk pecahkan sebab risau saya dpt anak kembar ramai 😅 (Ini Dr suruh saya guna kaedah bersama mcm biasa tanpa IUI/IVF sebab suami saya takde masalah)

Pernah ambil metformin tp selalu mual dan cirit birit kalu mkn, nk on clomid doc x bg sbb pjj.. last2 stop rawatan masa PKP hri tu dan berjaya mngandung natural.. tips nya jaga pemakanan dan cut sugar, no fast food. Supplement Inositol utk cantikkan telur ovum, vitamin D.

hello sis.. my cousin sister and a close friend of mine are pcos fighters as well.. took similar to urs.. just jaga makan and remember to exercise.. healthy weight and healthy eating = easier for conception! btw both sudah beranak ye..

dgn izin Allah, sis. sis dah ikhtiar skrg ni, makan ubat ikut jadual ya. sambil tu amalkan gaya hidup sihat. makan real food, bersenam 2-3x seminggu. sy doakan. fighting!💪

Saya pcos . Ttc 3 tahun . Consume metformin dan clomid . Anak first lahir 2021 . Sekarang anak nak masuk 2 . Due june ni . Tiada yg mustahil dengan izinNya . 😊

1y ago

awk sama dngn sy..sy pcos,ttc 3 tahun..tk de consume apa² just jaga pemakanan dan bersenam jaga berat badan..anak first 2021 dan second dah bersalin bulan 1/2023 alhamdulilah syukur..

Sy mkn metformin n vitamin D. alhamdulillah hamil dgn letrozole. Kurangkan processed sugar. Sy mkn jgk ubiquinol n bnykkan buah kiwi (high antixodant fruits)

1y ago

letrozole tu ubat hormon ke sis ? saya dapat regulon punya

Sy doakn smga Allah prmudhkan urusan puan utk hamil. Insya Allah. 🤲🏻 Jgn putus asa..💪🏻💪🏻

semoga dipermudah urusan