Anak pertama

Ada sesiapa tak yang due date nya 8/12/22. ,, Apa perasaan mommy skrg??.. bila due nak dekat ni nervous nyaa,,rasa takut pon ada,,kadang blur2 mcm mana tanda nak bersalin#firstbaby #firstmom

34 Balas

dulu anak pertama, sy due 31/8/18.. tapi baby lahir 7/8/18. 6/8 tu keluar tanda darah n check jalan 1cm. tapi sebab tekanan darah agak tggi, kena warded. kol 11mlm, induce sbb tekanan tak turun. 4.30pg 7/8, air ketuban pecah bersama darah ye. alhamdulillah, 7.30pg 7/8 tu baby keluar.. saya ni jenis takot dgn barang2 doc. mcm2 fikir bila keluar tanda tu. takut kena seluk bagai. masa tggu air ketuban pecah tu, sakit boleh layan. mmg sy byk bgn dan berjalan keliling bilik sambil suami pimpin. sebab nak cepatkan bukaan. 😅

saya first mom, due date 08.12.2022. actually mengharap baby kua hujung bulan 11 ni tapi dalam masa yg sama nebes tu ada. pulak skrg baby da x ligat mcm dulu so kita dok tanya² dia kt dalam tu ok ke x. tapi biasa klu kita risau dia bg respone gerak² sikit. dulu pkl1 ptg da habis kira 10x gerak skrg pkl4-5 baru cukup.

Sy due 3/12/2022 skrg tkdak tanda2 bersalin lg cuma itulah dah sarat letih xlarat dah nak jalan byk2 .. perasaan takut risau cemas tu semua mmg ada la lg2 1st prgnt xdak pengalaman .. terbyang2 rasa sakit yg bakal nak hadap nanti .. semoga Allah mudahkan urusan bersalin sy🥺

1y ago

Hi sis, gementar itu biasa tapi elok jangan difikirkan. Fikir pasal excited nak jumpa baby je, inshaaAllah dipermudahkan🤰

saya due date 30/12 , x rasa gementar lagi , cuma blur mcm mna tanda nk bersalin jgak 😅 rasa mcm nk ja beranak skrg , sbb baby tendang kuat gila sampai senget perut2 😂 klau kak ada turun darah atau air ka pa , tu tanda nk bersalin la tu , truih p hospital .

1y ago

Sy due 29/12.. Berdebar juga ni hati .. Sbb berat badan semakin naik .. Lg2 dlm pantau berat badan sdh ni .. Tendangan pun smakin kuat.dan contraction palsu slalu ada ..

saya pun due 8/12/2022 tapi takde rasa sakit apa2 lagi 😂 constraction palsu pun tkde. so tak tahu laa mcm mana rupanya turun tanda . dah laa anak first. and skrg 37w4days masih bekerja mcm biasa.

tanda nk bersalin setiap org berlainan.. awk akan rse segugut yg memanjang setiap 5-10minit dgn sakit bwh perut pd kandungan 38-41minggu.. klau x henti sakit mcm segugut tu, g hospital terus, jgn tangguh

sama la sy ank prtama jugak.. due hujung bulan depan...tk la rs mcm mna nti tanda2 nk brsalin tu....skrg ni bby sllu ja dok mngeras ja...takut jgk bila dh hujung2 ni...mcm2 pikir...barang sy pun x packing lg

1y ago

kemas je sikit sikit sis. baby nanti tak bg hint, tawu tawu terus je kena g hosp. haha, Sy malam sebelum tu keluar makan tak de rasa ape ape lgsung. malam tido setiap sejam rasa sakit mcm memulas. pg pegi hosp utk check. tetiba terus kena warded. nasib beg dah standby dlm kereta. hee

sya due 09/12..perut dah sllu mgeras2 wlpn second baby.. nervous juga sbb pglman preg kli nie tp sama mcm yg first..smga kita dipermudahkan n slant bsalin nanti..ibu n baby slmt dgn sihat..amin

kita sama due datenya, doa awai lah, 7/12 kena serah diri la kalu belum beranak, gdm on diet.. ank ke 4,sebelum ni tanda nk bersalin semua darah cmpur lendir, sakit 5 minit skli.. tu tnda dh

Due date kita sama lah 🫢 makin dekat makin nervous rasa mcm “ setiap masa pikir sampai arhh takut betul 😭 lagi nak dekat lagi x bole nak tido nyenyak sekarang 😢 #firstbaby

1y ago

Sy masa Mula keluar coklat sikitttt tu bukaan 1cm. tak de rasa sakit tapi pegi je hosp sbb frst time tak twu tanda bersalin mcm mana. sbb setiap org lain lain. tp sbb 1cm, dyorg bg balik. malam sebelum Sy bersalin tu, perut rasa mcm berat dekat bahagian bawah mcm waktu kte period. then malam nya sakit sejam sekali. tp sakit mcm memulas je. sekejap sekejap. Sy monitor sakit dtg sejam sekali, pg tu pegi hosp terus warded sbb dah 4cm.