Bayi 2 bulan Selsema & batuk.

Ada sesiapa tahu cara lain ( selain ubat-ubatan) utk mengubati selsema & batuk bayi berusia 2 bulan? Saya dh bawa pergi klinik. Tapi doktor just bagi ubt titik untuk melegakan hidung tsumbat bayi je. Untuk batuk doktor kata untuk bayi brusia 2bulan tidak digalakan utk diberi ubat batuk. Masalahnya sekarang bayi saya batuk² sehingga mengganggu tidur dia.. ?

5 Balas

Saya wapkan dengan bawang putih.. Rebus air dlm periuk dgn lebih kurang 10-15 ulas bawang putih.. Halakan muka baby dkt wap.. Jgn tlmpau dekat muka bby dgn periuk tu nnt melecur.. Kena pandai agak jarak.. Boleh tgk utube utk rujukan..

kalau ada kahak, try neb. boleh juga cuba guna sterimar. and kena selalu sedut hingus dia. tapi makan masa jugak dalam 3-4 hari

Tiada ubat. Sedut keluar hingus dan kahaknya guna spray n sterimar. Waktu tido sebaiknya tinggikan epala bayi or tiarapkan baby

5y ago

Sy rasa jangan biasakan baby tido meniarap, sbb boleh jadi asbab kpd SID (Sudden Infant Death). Wallahualam

Sedut buang hingus dia sis..

Garlic balm