Bayi batuk selsema

Hi, saya nak mintak pendapat sebab buntu sangat. Maaf post agak panjang. Bayi saya umur 4 bulan, dah 2 hari selsema batuk tapi tak demam suhu bawah 37. Saya dah bawak jumpa doktor tapi doktor kata baby okay je takde masalah cuma hingus sikit je and doktor bagi ubat syrup utk batuk selsema tapi ada doktor pakar pernah bagitahu saya jangan kerap bagi baby ubat sebab nanti kacau antibody dia so saya risau nak keep on bagi ubat syrup ni. Masalahnya sekarang bayi saya merengek bila tidur and kerap batuk bersin keluar hingus. Saya ikhtiar mandikan dengan pati lemon, wap lemon/bawang, guna sterimar, tepuk percussion dan sedut hingus banyak mukus yg keluar . Jadi saya musykil doktor yg diagnos baby saya ni betul ke selsema biasa je. Patut tak saya bawak pi klinik lain utk ambil neb sedut hingus or bagi syrup tu continuously sahaja?

4 Balas

Hi nor..saya recommendkan awak utk guna air purifier kat rumah..sangat berkesan..anak2 saya..saya guna letak dlm bilik tido..anak2 saya jenis yg mudah batuk dan selsema..dan sangat susah nk sembuh.boleh dikatakan setiap bulan akan batuk dan selesma..ambil masa dekat sebulan lebih utk recover.. Tapi lepas saya guna air purifier..mmg nmpk perubahan..dah tak kerap batuk selsema..6bulan baru kena balik..kalau kena dlm 3 hari dah elok.. Saya guna air purifier yg boleh matikan kuman dan virus..even molekul kecil pun disedut dan akan keluar udara yg bersih dan sihat.. Selain tu saya guna strimar utk cuci hidung dan sedut guna nasal aspirator eletrik atau manual..tepuk yg bentuk C pun saya buat.. Saya xsuggest awk amik ubat batuk..sbb baby bawah 2tahun xboleh makan ubat..boleh menyebabkan jatung berhenti..doc pakar tak bagi..if banyak sgt kahak..awak pergi je klnil..ambil neb normal saline..longgarkan paru2.. Kalau nak tahu lebih lanjut atau nak oder air purifier..boleh wassup saya 0195125785

Macam2 juga guna.. termasuk tasnem product . Maybe xsuit dengan my baby..Hari ke 7.. Saya Cuba sapu air kunyit hidup di batang hidung baby time tido.. alhamdullilah kering... Utk kahak .. Saya guna herbal cream.. kurang sis.. my baby telan kahak.. dia xpandai muntah.. so kahak kuar melalui najisnya.. seminggu2 najis berlendir.. alhamdullilah.. kalau da bunyi kahak skit Saya sapu. herbal cream ... Or mayyababy.( My baby 4 months +)

slalunye klo bby bwah sethun nii doktor mmg xkn bg ubt btuk..klo selsema tu..awk try amek air panas suam ii cmtu pstu tumbuk bwang putih jgn smpai hncur sgt..cmpurkn bwang putih ngn air td..pstu hlakn hidung bby kearh wap air tu..insyaallah selsema bby kurg n dapat cairkn khak.. yg ad dlm bdan bby tu..ank sy klo btuk selsema mmg guna minyak bwang putih jew..

Cuba ikhtiar guna mandian cfbath atau cfrub balm tasneem