Scan 5wks

Ada sapa sini pengalaman scan 5weeks ++ x nampak kantung lg?normal ke?sbb hari tu g scan doc ckp tak nampak kantung lagi tapi rahim nampak menebal..

58 Balas

Saya scan kat klinik swasta x nampak kantung. Doktor ckp takut mengandung luar rahim. Doktor buat surat refer suruh scan kat tempat lain. Soknya saya p hospital Serdang. Alhamdulillah doktor scan nampak kantung saiz 4week, tapi doktor suruh scan lagi 2mgg. Lepas 2mgg scan nampak kantung membesar ikut saiz tapi kantung kosong. Doktor scan lg 2mgg alhamdulillah nampak jantung. Takut sbb saya pernah keguguran 4kali. Alhamdulillah skrg dah 25week 5day. Doakan baby saya sihat ye.

Seeloknya kalau cek upt dan positif jgn terus pergi scan..sbb kalau scan mmg x kan nampak apa2 4 minggu...jika ada turun darah baru lah jumpa doktor.. Sabar dulu..tunggu 6-7 minggu baru pergi jumpa doktor dan buat dating scan..sbb apa? Sbb bila cek upt baru 4 minggu..pastu scan...pastu x nampak...doktor akan ckp bnyk kemungkinan dan kita mulalah risau..fikir mcm2.. Sedangkan okey2 je baby tu..emosi mengandung kena jaga. Ni nasihat dari pakar O&G sendiri..

4y ago

Betul,dulu sya pergi klinik KS wan kat BM.. Klinik yg ramai org kata dokter tu Bagus.tapi bila sya try cek kat sna tu dokter Cina lelaki scan perut belum apa2 dia dah cakap kemungkinan hamil diluar rahim.sempat risau jugak macam2 fikir,tapi lepas 2minggu cek balik dkter lain kantung ada dalam rahim.

Sy scan dkt klinik Siti masa 4w4d nampak kantung. Depends pada kepakaran sonographer dan kecanggihan mesin klinik yg diguna pakai. Tp unk awal pregnancy mereka advise unk minum air byk sblm scan, xnk empty bladder sbb lagi mudah nk tgk.

Sy check upt da 2 Kali kt hospital sebab 2 Kali bleeding masih negatif..scan pn xnmpk ape..tp dr awl sampai ke bleeding Kali ke 2 check sndiri upt Makin Hari Makin terang..normal ke

Normal sis..saya masa ank first 5 weeks mmg tak nampak kantung lagi..scan kali kedua masa tu dah 9 weeks baru nampak kantung n janin..sabar ye sis..ada tu ..tunggu lagi 2@3 minggu

Kelmarin sy scan 7weeks x nmpk lg....27hb 4 ni bru scan smula..sb doc ckap abdomen sy tebal....kiter sme2 sabar ye sis...inshaAllah,ade je tu...cme blum nmpk je lg...

sama la sis, sy scan waktu minggu 5 doktor ckp rahim menebal tp kantung blm nmpk. in shaa Allah tiga minggu balik bru scan. 😊 fkir positif jak sis 🤗

4y ago

sama ngan sis , doc pn cakap mcm tu

Sy 5 weeks pergi klinik doc ckp x perlu scan sbb memang x nmpk apa hehehe. Cuma scan kot ada cyst or laen2 je. Dtg blk 7 weeks trus nmpk heartbeat baby.

Sy pn sma jg... Tp sbb x nmpk kantung sstgh dctr trus suspek sy mengandung luar rahim.. Tp ada jg dctr ckp mmg msih terllau awl.. Sy confused

5y ago

Kadang dctr yg buat kita x tenag memikiran kandungan kita....

Normal tu.. Sye scan 5w tak nmpk pape cuma doktr ckp rahim sya tebal... InsyaAllah ada tu. Sye scan 9w bru nmpk n bole dgar jntung baby. Tahniah.

1y ago

ya ke sis? sama mcm saya . scan 6weeks tknmpak apa lg doc ckp dinding rahim menebal mungkin baby bru nk jdi. kena repeat scan dlm 3minggu lg