ada x ibu2 sni yg susah nk naik berat bdan ketika hamil...doc da bsng ni brt xnaik...huhu...da trimster ketiga...mkn pn byk rasanya. tp brt sush btul nk naik...ada cdangan x ibu2. bntu sy please.

Ada masa 2 week je ni sblm jmpa doc lg...doc ckp sy nk tgk brt awk naik ye. Huhu

22 Balas

Saye mase awal2 dulu pn berat tk naik 36kg...sekarang dh naik 40kg 28minggu.. Mule2 doktor tegur jugak sbb berat kurang.. Saye jenis memang susah nk naik berat badan nye😅adik ipar saran kn minum susu anmum sbb susu tu mungkin berat saye naik tapi tk minum 2 kali sehari saye minum 1 kali sehari je.. Makan 3 kali atau 4 kali sehari..setiap kali scan baby besar sikit lh dari berat sepatut nye Doktor ckp masih normal☺

4y ago

Oo yeke. Na sy bru strt susu anmum arini. Muda mudahan bekesan la..tp anmum mmg xblh mnum byk kn. Byk ibu2 komen bert naik mndadak plk nnt so mmg kena test 1 glass per day dlu la. Hehe..nnt telbh brt mslh lain plk...tq tau sis.

Cuba mkn sikit tp kerap....sy mula2 buka buku 36kg....last timbang 26week 41kg ...sy sblum kahwin lagi berat sush nak naik sekadar 34-36kg je, kadang2 nasi btimbung n siap tambah lagi tp x naik2 juga...skrg mgandung wlaupun mkn cuma 2 senduk nasi berat naik tiap2 bulan...

4y ago

Oo yeke sis . Tula ada juga doc suggest mcm tu...mkn ckt tp kerap kn. Da try tp kn kencang btul prt rasa. Sbb msh kenyang kn tp mkn lg...huhu..lgla ringan brt sis kn kalau 30++ jak. Nsb preg naik juga kn. Alhamdulillh .

Saya dulu baru buat buku pun berat x naik,berat turun..kejap2 static..skrg masuk 26 weeks ni..baru berat ok..naik..tp naik byk la pulak..nak kata mkn byk..cam biasa je..tp harap kan masa mula2 buat buku berat x naik..jd nurse & doktor kata ok je..x de masalah ape2 pun

4y ago

Na lbh kurng la kita ni ..da thrd baru ada selera nk mkn mcm2 sbb da xde alahan kn.

Alaa babe, yg penting berat baby naik. Baby sihat dlm kandungan u. I ni anak nk masuk no 3, berat i 47 kg je ni haa.. nk masuk 8bulan dah.. apa yg nk bising kalau berat baby menaik.. pelik la doc ni pun.. meanwhile u makan je benda yg biasa healthy food.. 😉

4y ago

Pelik la i doc u.. sbb for me janji baby tu dari one month check up to another, kalau berat naik should be ok. Bykkn doa minta dgn allah babe

Try lah mkn lewat malam . Hehehe mkn benda2 ngarut . Mkn nasi goreng tgh2 malam .. Kepci. ,pizza ,, must naik punye . Jgn terlebih naik sudah la😂 sy sepanjang pregnant hnye naik 6 kg je . Terlampau jaga berat badan pun susah jugak . Huhu

4y ago

Kan ..sis mmg amal mcm tu ye. Tula preg ni xnaik slah naik terlbh pn slh. Adoi sabr jela. Heheh..tp demi bby mama kena usaha juga la ni.

minum susu amnum lpas tu mkn bnyk².. Insha Allah naik..sbb sy slalu minum susu 2 kali shari..kalau mkn..xtau laa..brapa kali pn xterkira..smpai nurse bising sbb naik 2 kg mendadak dlm masa 2 minggu je..

4y ago

Sy kat labuan. Musim2 pkp ni hsbnd xbg blik kg. Jd besalin sni jela nnt. Hehe

Sy pun mcm tu sblm bersalin.. Ade org bagi tips mkn lewat malam.. Sy buat.. Kul 8 mkn nasi.. Kul 11 @12 pun mkn lagi.. Brt naik sikit.. Alhamdulillah.. Sblm preggy 64kg.. Mse nk brsalin tu 71kg

4y ago

Mkin nk dkt mkin sush nk tdo kn. Sbb prt da mkin bsr. Hehe. Lewatnya 2 pg sis. Sy sllu plg lwat pn kul 12 la. Tu pn pksa juga tdo. Heheh

Wah.. Saya tiap kali appointment naik sekilo..sebulan 2 kali kena jumpa nurse.. Ha sebulan naik 2kg sebulan 😂 saya pulak stress tgk berat naik sebab xpernah badan naik berat smpai mcm tu 😂😂😂

4y ago

Oo yeke. Mmg selera ok ke masa preg xde alhan? Bby seme ok juga? Kalau bby seme ok brat naik xpe. Sush kn. Brat naik stress xnaik pn stress ase.. sbb nurse n doc ttp bsng .hehe

Sy pula dctr bising sebab berat naik mendadak..nasip saiz bby smua ok..xda gdm..cuma yg sekarang ni tekanan darah naik..36weeks ++..siapa tau apa mau makan untuk turunkan tekanan darah

4y ago

Ya kan. Blh jd juga tu. Mo jaga2 jkla kn.

Sama laa.. Dh 36weeks 2x checkup berat x naik.. Terus nurse set appointment jumpa doc sebab berat statik.. Rasanya makan dh byk dh.. Nk kata muntah pon xde.. Tp ntahlaa..

4y ago

Sama juga xnaik berat ye? Sis mnum susu apa?