Tips legakan anak hidung tersumbat

Ada ke tips atau petua untuk anak hidung tersumbat, anak 11m+. Tak boleh tidur sepanjang malam sbb dua² hidung tersumbat, merengek sampai pagi,rabak jugak lah mata ni sbb jaga dia tak tido2. Ada apa2 tips ke utk legakan anak hidung tersumbat ni..

10 Balas

Anak sy tu hari bnyk Kali kene gak selsema ni. sy buat minyak bawang putih. pastu kerap sterimar hidung dia bg lega.. sy kalau nampak dia gelisah sumbat hidung mmg sterimar terus. sebelom tu doktor ajar tepuk percussion dada ngn belakang br sterimar pastu sedut pakai nasal aspirator tu then br letak minyak..kalau dia melalak ke tolak2 kee.. sis kene mintak bantuan suami utk pegang. mcm sy suami memang kene pegg sbb Anak sy kuat meronta. so buat 2 org baru senang.... pastu make sure sedut betul2 air tuuu.. doktor mmg Suh sterimar banyak Kali sehari tu.. nk xnak kene kebalkan hati lah tgok dia nanges. dlm fikiran sy,nak bg dia lega jeee. br dia Lena tidur kite Pon dapat rehat...tips ni mnjdi utk sy Alhamdulillah skrg jrg dh dia selsema yg teruk tu... lega kite ni xyah tgok dia terseksa hidung trsumbat... moga tips ni mnjdi jgk utk sis

Tips saya, thun lps anak dalam 6 bulan gitu, kami satu fmly kena covid, so mmg pntau kat rmh, sbb semua positif, cuma bby saya saja kmi x boleh nk bt test tu, tapi msa jaga sya mmg fully pakai mask je. Masa tu ank saya selsema truk jugak, so mlm2 dia akan brjaga sbb hidung dia mcm trsumbat. So saya akan kerap sedut n spray sterima tu, lps tu mndikan air lemon suam, mmg nmpak dia rasa fresh je, n letak minyak cengkih sebelum tidur, dekat dada, tapak kaki n jugak batang hidung dia. Alhamdullilah lps tu bnyak legaa.

Sy ada tengok kt TT , dia share bakar bawang putih , lenyek kan dengan minyak zaitun, olive oil ke apa . lepas tu sapu di dada and belakang anak . sy belum pernah cuba lagi , tapi mana tahu asbab boleh baik dekat anak sis . sis boleh tengok TT macam mana buat minyak nya.

klu trus gne nasal spray tu mgkin susah sikit nk sedut hingus tu.. peg klinik amek neb dlu.. blek rumah gne nasal spray pastu bru sedut hingus tu.. ye btol anak akn mnangis meraung, kne buat cpt2.. bedung anak dgn kain, sorg pegg anak tu, sorg sdut hingus..

Bedung pastu guna sterimar. Anak saya meronta mcm hape tp kami laki bini buat juga. Barulah lena selenanya dia tidur malam. Drpd kita yg meronta nk jaga dia tak sihat. Dia meraung kejap je tu. Bila hidung dia dah clear dia auto nyaman terus rasa nk tidur

sy guna bawang besar potong wedges letak tepi anak tidur. sebelum tidur terutamanya, bersihkan hidung guna saline water dlm 5-10ml.

beli sterimar kt farmasi. pergi klinik pun diorg sruh bli sterimar ni. cara betul nk pakai kena tanya farmasi ye

sy guna sterimar bby . then sedut guna pyedut hingus tu . dan titik illadin . Alhamdulillah makin better.

beli nasal aspirator kt farmasi. boleh beli sterimar baby nasal spray/ saline nasal drop baby..

1mo ago

memang anak akan melalak sis 😊, sbb salah cara... sis kene bedung dulu... sis try cari dkt tiktok, ada video elfira loy record anak dia masa guna sterimar...

Lepas sterimar, sedut hingus dia. Atau guna minyak cengkih yg roll tu