minta pendapat?

ada ke dkt sini yg husband penah naik tangan/campak barang dkt wife? saya baru kena tengah malam tadi. Habis muka saya koyak dia campak jam besi dia yg besar tu. Apa yg patut saya buat? Nak bgitahu family tpi semua family saya dh balik kg.. nak bgitahu mertua tpi mertua mmg selalu menangkan anak dia.. saya tengah mengandung 8 bulan dan saya buntu.. lgi 3 hari nak raya ni muka terkoyak pulak 😭🤣

16 Balas

Salam sis, seorang lelaki menjadi sgt lemah apabila memukul wanita. Saya tidak tahu masalah punca antara berdua, tp pastinye masalah menjadi lbh besar hilang kesabaran antara kamu berdua sehingga hilang kawalan sbb tidak mengalah akan pendapat sewaktu kemarahan. Bergado sering berlaku antara suami dan isteri.Ibu mertuaku sentiasa beri tips, apabila suami menengking walaupun salah isteri cuba diam, sewaktu suami dah reda beri masa dan isteri mula menegur semula utk elak situasi hilang akal antara kedua pihak, insha allah. Sekarang ni pergaduhan antara berdua dah rumit lg lg sewaktu sis mengandung, emosi sis akan terlebih mengikut perasaan. Beritahu pada ibu bapa sis akan situasi sis bersama suami dan suruh ibu bapa berjumpa dgn si suami dlm memikirkan kebaikkan antara berdua dan memberi peluang semula pada kalian supaya tdk ulangi melepas kemarahan yg blh memudaratkan sis. Sis perlukan masa utk mempertimbangkan semula situasi sis dimana jika blh memaafkan suami apabila si suami ingin meminta ampun dan rasa bersalah. Jgn terburu buru utk memecahkan silatulrahim antara berdua hanya kerana kemarahan yg sukar reda. Lain kali sis kena tegas dan ibubapa sis juga kena tegas pada suami jgn buat gini yg hilang akal dgn memukul, ibubapa sis juga perlu tegas pada sis utk utamakan kesabaran hal rumah tangga sis supaya sis berdebat jika perlu ikut masa dan tactic sesuai dgn si suami jgn sampai mencedera anggota badan.

2y ago

yr welcm sis mudah mudahan lepas bersalin tgk baby nanti berdua berbaik semula insha allah semoga allah memudahkan segala urusan bersama dgn ceria

sy pernah ckp dkt husband.. sekali je die naik tgn sy akan report polis.. sy ckp, sy bkn pompuan bodoh utk kamu suami jdikan punch bag.. Allhamdulillah suami mmg x pernah sekali pon naik tgn..tengking pon x pernah.. cuma sekadar ingatan.. biasanya sy akan cerita kt die apa yg sy baca dan sy akan bg taw apa yg sy buat klu sy berada dkt tmpt pompuan tu.. selalu kene bebel je lah.. die ckp suka sgt baca kisah org.. tu org lain bkn die..

2y ago

Saya berfikiran mcm ni dulu tpi bila dh kena jdi auto taktahu nk buat apa.. terkaku je kenang nasib

bg ingatan pd dia..jgn sesuka ati blh bt isteri mcm2..kita ade hak.bkn suh melawan tp utk keadilan.isteri perlu d lyn dgn kasih syg bkn tmpt lepas kemarahan.skali naik tgn x mustahil akn berulang..suami y baik wlau marah mcm mne skalipun xkn cederakan isteri.klau dia x mntak maaf n anggap tu perkara remeh..awk perlu maklum pd pihak ketiga org y awk percaya demi keselamatan awk..be strong

jahatnya buat gitu dekat isteri..pregnant pla tu..report je dekat family biar dpt warning..kalau skli lg dia bt mcm tu report je dekat balai polis..kalau sis ada apa2 lain hari dah tahu dah perbuatan siapa..baik berjaga2 takut dia akan terbiasa buat gitu dekat sis kalau sis tak buat apa2 tindakan..jangan diamkan je sis..geram pula sy..

kesiannya , masih bole ketawa.. tabah btul 🥲, suami kalo dh prnh naik tangan/menyakiti sekali.. pastu msti lps ni akn berulang2 pya. lebih baik awk mengadu kat keluarga selagi masi dpt kontak ( pegang phone ) dgn dorg. semoga dipermudahkan dan dilindungi awk dan baby..

2y ago

ye kot.. sian dia

apa pegi klinik cek dan suruh dr buat report . pas tu simpan report tu incan 1 hari nti u dah x tahan u boleh guna kan benda tu di mahkamah . just for your backup. dan bukti yg suami u pernah pukul.. sbb skrg semua perlukan bukti.. klu takat ckp mulut saja mmg x guna .

Bagitau keluarga yang boleh dipercayai sis. Jangan biar suami naik tangan/mencederakan diri kita tambahan sis tengah mengandung tu. Suami yang baik takkan naik tangan/cederakan isteri dan anak sendiri. Sis kena ambil tindakan segera sebelum jadi lebih teruk.

pantang la laki naik tangan ni, sekali dah naik x mustahil naik kali ke 2..apa lah yg dimarah sngt sampai naik tangan .. bg tau ahli keluarga terdekat yg boleh dipercayai ..jaga hati sendiri sis, jgn sebab nak jaga hati orang lain, hati sendiri terseksa ..

saya pernah hadap situation ni.. mula2 sikit jer buat lama2 menjadi2.. so saya decide untuk stay solo.. dan sekarang tengah preggy 8 month. bagi saya tak perlu hidup dalam keadaan yang menyakitkan dan menyedihkan..

apa sebab dia buat mcmtu sis ? sy yakin mesti ada sebab. Tp kalau ye pun tak elok la main campak2 barang dkt muka kan.