Anak suka conteng and usik barang

Salam. Nak tanya, normal ke tak ya anak conteng dinding. Takda la suka. Takda la hari hari. Tapi mmg ada la conteng conteng dinding. And normal ke tak ye anak pergi rumah org suka usik barang org? Sebab semalam balik rumah mertua. Anak mmg usik barang barang kt rumah mertua. Sampaikan mertua saya cakap, anak anak dia dulu tk mcm ni. Behave je semua. Tak menconteng, tak usik usik barang. Mcm kt rumah saya, mmg barang barang semua takda yang letak bawah. Semua tmpt tinggi tinggi. Rumah mertua saya pulak mmg tkda budak kecik. So mmg banyak barang. Tempat makan kucing semua tu, semua dia usik. Saya nak tegur pun dah penat tegur anak saya jangan main. Sebab tempat makanan kucing and tempat minum air tu mmg kat ruang tamu. Takkan nak bagi anak saya main dalam bilik. Lagi la banyak benda dia usik. Tiba tiba metua saya kata mcm tu. Rasa pasni mmg malas dah nak pergi rumah mertua. Sebab yela bagi saya anak tgh mmbesar. Tak boleh nak halang kalau dia nak explore benda tu. Dia pun baru 1 tahun 9 bulan. Mmg tgh di fasa explore. Sya kalau g rumah org lain, mmg saya jaga bebetul jaga. Bagi tgk fon. Taknak dia usik barang org kan. Kalau g rumah org pun kejap je. Sbb kita kenal anak kita punya perangai. Tapi sebab ni g rumah mertua kan. Mmg 2/3 jam la kat situ. Takkan la selama 2/3 jam tu saya nak bagi anak saya main phone je. So saya biar jela. Tapi dalam biar tu saya tgk jugak, kalau benda dia usik tu bahaya. Mmg saya tepis jugak tangan nya. Saya ni mmg jarang balik rumah mertua. Selalu mertua yg dtg rumah saya. Lately ni je bawak anak g rumah mertua pulak. Jdi mcm ni, lahh malas pulak nak balik. Yela mak mana tak terasa org ckp anak kita mcm tu. Mcm nakal sgt nya anak kita. Mcm saya ni failed didik anak saya. Padahal dorg yg tkda common sense, dah tahu cucu tgh di fasa tu. Ubah la tmpt. Tmpt makanan kucing tu bubuh la kt dapur. Benda benda yg tak boleh main, bubuh la tmpt tinggi. Ni la sebab sebab saya malas nak balik rumah mertua, sbb anak kita ni panjang akal. Kang tak bawak, smpai cucu sendiri nak salam atok dia pun takut. Dia pulak terasa.

2 Balas

Sis, semua tu normal. Memang toddler phase untuk explore. Anak saya pun macam tu. Kat rumah dah jadi macam art gallery dah. Husband kata tunggu anak semakin cerdik baru kita cat balik rumah. Tapi tak saya ngan suami tak kisah sangat pun. Kitorang beli alat mewarna yang boleh padam. Tak kisah anak conteng dinding ke, cermin ke, coway ke, kabinet ke, semua tu boleh padam. So atas kerajinan saya. Kalau saya rajin saya lap kesan contengan anak tu. Kalau tak, biar je lah. Sebab boleh padam 🤭 Soal mertua awak tu saya tak pasti relationship awak dengan in law macam mana sebab in law saya pun macam tu 😅Sebiji macam apa yang in law sebut 'Anak2 ma dulu takde macam ni. Along, angah, adik takde pun conteng2, sepah2.' Kitorang gelak je la. Tak terasa hati. Suami saya kata'Oh ni anak adik. Mana sama. Nak buat macam mana, ma kena la layan cucu ma ni' FYI, in law saya ni pembersih. Satu habuk pun takde kat rumah dia. Hari2 sapu, mop, vaccum. Kalau ada barang dia yang terusik pun dia tahu tapi sikit pun tak pernah marah cucu2 dia. Kalau in law datang rumah kitorang lagi la. Di tanya anak saya siapa yang conteng semua ni? Anak saya pun cakap lah 'Saya nenek' 😂 Mungkin kat rumah in law tu kena be alert la awak dengan suami. Sama-sama jaga. Jangan marah anak. Tegur secara baik je.

1mo ago

Sebab yela, mertua saya 8 org anak. Mesti byk pengalaman. Mmg hebat klo xde sorg pun mcm ank saya ni that why la saya risau takut anak saya yang problem. Tk reti dgr arahan ke apa.

Paham.. sye rse normal je sbb umur2 tu bdk nk explore...anak plak jarg blek, jd ble tgk benda bru, dye teruja la.. bkn nak kte la kn, sye yakin anak dye dlu pun sme je mcm anak awak.. knfiden je ckp anak dye dlu x mcm tu.. ingt lg ke? sje la tu nak nmpk mcm tpaling pndai jge anak/anak tpaling behave.. sye dlu sblum kwen mcm tu la.. judge other parents.. ble da ade anak.. bru lah tw.. prangai bdk lain2.. kdg da 20x tegur, tp tetaplah bdk2 ngn prangai bdk2 nye.. klu mak mntua x nak umah sepah, next tyme jmpe kt mall je la..