mak mentua tak ambil kesah

Ada ke dekat sini. Kite menantu mengandungkan cucu die. Tapi die kesah cucu bile da lahir je. Kite ni die buat tak tau je. Kite cakap sini sana sakit.. badan tak berapa sihat. Die buat tak dengar je. Yang die kesah cucu die. Sakit hati tak? Mak mentua ambik syarat bile depan anak die je. Macam mana nk kuat kan hati yang sakit ni. Sy tgh pregnant 34minggu 2nd baby?

23 Balas

I feel you sis. Tp mil sy bukan kisah tk kisah pasal cucu. Sbb cucu dia pun dh ramai, bby dlm perut ni kalau keluar cucu yg ke-18. Tp yg kisahnya selepas kawin sy ikut suami duduk dgn mil sbb arwah fil dh tkde some more suami pulak ank bongsu kesayangan mak. Jd sy ikutkan je pd awalnya. Suami pun mcm tersepit antara isteri dan mak dia. Sbb pd dia dua2 penting nak dijaga. And bukan tu je sis. Sy bukan duduk bertiga. Tp beramai dgn ipar duai. Sejak kawin mulut abg ipar terlampau menyakitkan hati. Sampai sy decide nk keluar dr situ. And sejak tu lah mil slow dgn sy. Mungkin dia rasa sy rampas anak dia. Buat sampai anak dia keluar rumah. Sy ckp dgn suami sy tknk stress preggy2 ni dgn mulut abg ipar sy yg mcm tkde insurans. Mcm dia sorang je yg Sara keluarga. Mcm dia sorang ketua keluarga yg paling perfect dlm rumah tu. Semua benda tk kena. Hari pertama masuk dlm rumah mil selepas kawin pun dh kena mrh dgn abg ipar. Pening.

7mo ago

Sama la situasi kita.. MIL FIL SIL jenis garang2 dan mulut hebat2.. MIL sering ejek2 saya dan gelak2kan saya depan anak2 dan biras.. saya segan tak habis2 kena BODY SHAMING

Alhamdulillah mak mertua saya selalu oncall tanya itu ini..And seminggu before bersalin bagi present gelang(tak sangka sebab i bukan menantu pilihan dia😂) Tapi apapun bagi saya keluarga kecil kita lebih penting.. Biarlah mil tak suka atau keluarga mil tak suka kita janji kita buat je yang betul and jangan FAKE!! Itu penting.. And paling penting bila terjadinya masalah ni cuba bincang dengan husband and maklumkan benda tu sebab kalau kita simpan sendiri nanti kita juga yg akan stress.. Kita bagitahu husband bukan untuk burukkan keadaan just untuk maklumkan saja ape yg terjadi.. Apapun semoga kita semua boleh jadi mummy and menantu yang gorgeous👍🏻🥰

hehe mak mertua saya pun macam tu juga. jangan kata mak mertua, dari pak sampai anak anak dia semua tak ada bertanya pun. biras saya je yang suka tanya tanya. saya senang je, kalau tak mau kesah, saya pun tak akan kesahkan mereka. tapi jangan sibuk la nak suruh bawa cucu pergi kesana je. mmg tak la, saya mmg cakap direct yang saya tak mau anak saya pun rasa macam orang luar bila pergi rumah sana. husband saya nak buat gender reveal pun saya rasa awkward gila sebab dorang bukan kisah pun, nampak macam husband saya je yang cuba cuba nak mereka tu kesah.

Tah lah awk.. Sy lagi suka klau org x amik tahu pasal sy.. 😂 Sbb sy boleh bt smua sndiri.. Dri mngndung smpai lh brpantang.. Sakit ke sihat ke, makan ke tak makan ke.. Kita sorang je tahu, nangis pon sorang.. Xde susahkan sape.. Org nk ckp ape pi lantak same dia ler.. Pekak kn telinga je. Klau org tanya, sepatah di tanya.. Sepatah lah sy jawab 😜

I dont mind at all 🤗 even ibu kandung sy pun xpedulikan sy. Yg sy kisah adlh ttg suami, ank2 dan diri sy, family sy ❤️ belajar berdikari. Nk luah apa2, pd suami saja. Jg diri, jg ank2, jg suami, jg suasana rmh sendiri. Tak perlu menagih ksh syg kpd yg xsudi sdgkan ank2 dan suami sy sudi beri ksh syg dan pedulikan sy ❤️

4y ago

Ni betul sbb kekdg cucu dh byk . Kalau cucu first maybe la kot kn dia care .

biasalah tu sis... sy pn mil xpernah tnya khabar pun lg lah ank dia keje offshore ngandung sensorang .... klau dia mmg da ade cucu n menantu pilihan mmg x blh nk buat ape2.. chill jer masa raya nnti tak payah balik bawak jer ank kita rapat belah keluarga sendiri sonang keje hahaha 😆😆😆

Tak ambik kisah mcm mana ye.. Jgn ambik hati sis. Tenang2 je. Kite mengandung mmg emosi lebih. Jangan ambik pusing hal remeh temeh. Yg penting jaga kandungan kita sendiri. Lebihkn baca Al quran. Minta doa byk2 untuk dipermudahkan bersalin

Sy mlahirkan ank, dlm pntang skli pn mil xdtg. Rumah jarak 10mnit ja.. ank genap sbulan bawak ccuk singgah kejap tunjuk cucu.. ank sy cucu pertama dia. Lagi kita fikirkan org. Lagi serabut sis. Baik jaga diri 😊💕

4y ago

sama laa kita sis .. sy lagy la mertua dok hasut ank dy mcm2 . sy dok umh mak sy pown . xda nya dy swoh ank laky dy mai jln tnggungjwb kea ap . bia sy buad smua sowg . gduh pown psai mlut mertua to jahat sgt .

biasa la sis.. saya punya lagi la, menantu (tgh mengandung) bersama ngan cucu 3thn dia pun X kisah, xpernah tya khabar wlpun tgh call anak dia utk sembang. kite kuatkan diri jer, toksah layan yg lain2.

tk pyh lh kisah dgn tu semua mksd sy tk pyh ambik hati.. just santai di posisi.. diorg lg dlu rasa garam.. normal tu sis klu prgnt sakit2. jgn lyn sgt ibu2 kena kuat..💪be strong sis