Cara kurangkan rasa loya

Ada ke cara kurangkan rasa nak muntah ? Semua makanan saya nak makin menolak #pleasehelp

14 Balas

Minta ubat tahan muntah kat klinik ke. Tp for me awal trimester mkan juga ubat tu yg berkesan maybe 2-3 kali je. Pastu selain tu xberkesan for me ubat tu😅 Biasa la alahan kan, kena try and error. Saya mkan je apa nak mkan, especially buah mmg mkan bnyak. Lepas mkan je automatic akan muntah. Setiap kali lepas mkn pula tu muntah balik. Alahai . Masuk 15w mcm tu baru la alahan tu start hilang. Skrng ni 29w ni hmm selera mkn mcm xde hari esok. 🤣 mengembang dngan jayanya.

saya alahan muntah pening loya tak ada selera dari awal mengandung.. tak ada selera tak boleh makan semua.. saya makan buah hari2 n mkn nasi air, sup sayur, mi sup n lain2.. saya buka buku pink masa 8weeks.. saya mintak doktor bagi ubat gastrik n ubat alahan muntah/loya pening.. lepas makan ubat, saya kurang muntah loya n ada selera boleh makan, banyak minum air masak.. doktor pesan ke saya tak boleh makan pedas n masam2 sebab tak elok takut muntah teruk.. better tanya doktor n mintak nasihat..

sy pun dlu mse trimester pertama sis..nk mkn benda msm je..mkn laksa..mkn tomyam..nasi xleh masuk lnsung..masuk trimester kedua ni dah 15 minggu bru leh telan ckit nasi...nk pedas2 masam gtu sis..bru xloya..aym,telur,ikan,daging smua xleh tgk mentah .mula mual...loya..muntah lagi..smpai muntah hijau..sebulan lebih jgk membeli luar mkn..tp Tu la xkena selera . last2 msk sendri laksa..hari2 mkn sis

🤣 Saya 8w kadang2 nangis sebab sebelum ni nak makan apa telan jeh . Sekarang perut sakit sangat2 sebab loya . Tapi kalau buah boleh telan dengan makanan yang org lain masak . Macam suami saya or mak saya . Makanan kedai tak boleh makan langsung. Awak try la cari . pastu cuba makan makanan masam2 sikit ke ... kalau maggie goreng tu perah limau .. mungkin membantu sikit ..

You sekarang berapa week? Still in 1st trimester? Masuk 2nd trimester youll get better. You can try makan buah2/ kekacang. Try to avoid oily/ bergoreng/ berlemak/ pedas. If you keep vomitting/ loya sampai takleh bust kerja tu, mintak ubat dengan dr

takde cara sis mmg alahan mcmtu , sis try n error untuk mkn jugak . saya dulu makan sambil tonyoh minyak cap kapak dkt hidung . slow² telan . kalau tak mkn lg teruk loya tu sbb angin masuk . makan nasi n lauk yg panas² .

biasa 1st trimester mmg agk teruk..dl pernah rase smpai bby dh 30w still mcm tu...bau nasi je pn xblh..minyak angin ape smua xjalan..jmpa pnwar die buah limau je..limau nipis & kasturi.. golek2 cium buat pnwar rase loya tu

make sure perut sentiasa berisi. makan sikit2 tapi kerap. bila boleh makan, makan. jangan tunggu lapar. bila lapar akan jadi makin loya. vitamin kalau ada iron jgn ambil time perut kosong. make sure isi dulu

sis try minum air rendaman safron tgk..insyaAllah banyak jgk kelebihan blh google dulu..saya anak first dan second mmg alahan teruk..dtg anak no.3 nie xde alahan langsung...terlebih lalu makan pulak...

Sy pun tgh alami alahan..tapi tak setiap hari..contoh hari ni ok je makan ape2..esok tak ok nak makan ape2 semua rasa loya..minyak cap kapak da 3 botol sapu kat kepala dan hidung..😅