need suggestion

ada cra ka utk umpan ank spya ska mkn?my doter 1y6m..berat naik n tggi pun naik cma bmi ada trun ckit tp still dlm zon yg slmat bkn red zone.n actually sya pun cpuas hti dgn knaikan berat yg xsmpai 1kg..jd misi tnya ank mkn apa,nasi n lauk pauk lh cma kurg nafsu mkn mcm dulu2 smua msuk.hhe..then sya ckp lg tp dia kuat menyusu,dlm shri (ni masuk mlm lh) 5kli lh..1kli mnum utk 150aun..lpas tu dia bgthu sya klu blh kurgkn dia mnyusu,1hr 1kli jk nyusu sbb kta xnk dia bgntung dgn susu..sya pun jd bingung,klu ank tknak mkn tp nk susu adkh itu win2 situation..skurgnya klu xmkn,dptlh jga nutrisi dr susu kan..dhlh ank pngsuh yg jg.sya pun pntau jga mkn dia hbis ke tak smua…

7 Balas

nampaknya u kena cari apa yg anak u suka makan. mcm anak i.. kalau pasta (spegetti/ macaroni, etc) memang favorite dia. xperlu cakap panjang lebar. lajuuuu je. siap makan sendiri lagi. anak2 i pun suka kalau i bake chocolate cupcakes. sekejap je licin. tak sempat tunggu esok. sebijik2 diaorg angkut. tapi kalau menu lain, kena suaplah makan. kalau makan sendiri, sikit je lah. bila bersuap, banyak pula makan. jangan lupa juga utk biasakan /ajarkan anak2 makan sayur. u boleh buat sayur karot masak lemak, potong bentuk2 bunga, bagi nampak menarik. brokoli pun sedap dimasak sayur air, pecahkan juga telur sebijik dalam tu. untuk kudap2 snek.. u boleh siapkan roti celup telur, potong panjang2 mcm jejari. biar senang pegang. atau pun u buat roti cheese pun sedap. terpulang kalau just nak buat guna roti gardenia atau u nak bake ur own roti cheese stick. sedap juga. selain dari tu, waffle, lempeng pisang, pengkek.. pun mudah je nak buat. cuma u kena try n error. mana satu yg akan jadi favorite anak u. i juga ada belikan vitamin utk naikkan selera makan anak2. i belikan vitamin C with lysine. lysine tu untuk buka selera makan. bentuk2 mcm candy. so budak2 suka. kalau jenis liquid, anak i kurang minat sikit. jajan tu kalau boleh.. jangan biasakan beli. kalau boleh xpayah beli langsung. makanan2 tu tak healthy utk tumbesaran anak2.

1y ago

waahhh…kreatif ye sis..tq so much sbb bg cdgn bernas..try n error ni mmg btol..

Anak puan sama mcm Anak saya: Dia pun 1y8m. Dr Dia 8m Dia kurang makan Sbb allergic reaction. Pernah refer nutrition,doc ckp trauma reaction tu punca Dia Takut nak mkn, Tapi as long Dia minum susu it’s ok, Tapi for me still xckup. Sbb dr Dia umur 1y smpai now Berat maintain 11kg(checkup doc ckp Mmg normal Dlm graph). Parents yg tak alami Anak susah nk mkn ni senang je ckp, Cuba alami dulu betapa struggle tiap2 masa masak,tukar menu, buat la apa pun n bg makan still Dia tutup mulut n buang makanan..Nak tak nak, bagi la susu jgk dr Dia dehydrated n kurang nutritions. Kalau Anak tak Macam ni, tolong Jgn palatao sgt ye.. So pun cari apa yg Dia Suka. Mcm Anak saya Suka benda yg crunchy2. So saya buat cekodok nasi+ayam/ikan/daging+sayur2. Last2 tu je Dia nak mkn. Atleast ada la kan. Tapi nasib Dia Suka makan buah. Puan Cuba dlu ya.

1y ago

Sis buat je makanan harian sis. Makanan baby ni Mmg Dia auto reject dah. Lagi2 cereal dlu. Mmg kejap je Dia minat. Cepat jemu jnis mcm ni. Saya Kadang force feed dpt 2 suap pun ckup smpai meronta Sbb tak nak mkn langsung.. nak Tk nak Dia kunyah n telan. Mana xhbis masuk perut saya. Itula hari2. Santan,telur,peanut smua allergic. Bila benda yg xboleh, benda tu yg Dia nak. Bila bagi, emergency hospital Sbb bengkak mulut n sesak nafas.

Anak dah setahun . Menyusu 4 kali atau 3 kali sehari jee . ☺️ Dekat pack susu tu dia ada bagitahu untuk berapa oz setiap kali penyusuan . Cuma nutrisi dari susu tu sikit . Untuk dapat nutrisi yang banyak kena combaine dengan makanan harian dia . Dulu anak saya pun 1 tahun dia tak nak makan , tapi saya olah makanan dia jadi macam cekodok nasi + ayam with sos tomato . Atau buat macam kentang dekat kfc tu letak cheese . Dia dah 2 tahun ni baru nak makan nasi balik semula . ☺️

1y ago

sya prnah buat bebola nasi,nugget nasi,potato ball n cheese nugget,smua tolak😂

Umur setahun sepatutnya anak dah lebih mkn dari susu. Sbb tu nurse suruh kurangkan susu. Nutrisi yg ada dlm susu dah x cukup utk badan anak sbb anak lagi perlukan nutrisi dari pemakanan. Kalau anak lebih menyusu, memang dia akan kurang mkn sbb dia ingat susu tu yg utama dari mkn. Kena ajar anak lebih mkn dari menyusu

Hi sis boleh try suplemen nutrilite for kids. Membantu naikkan selera anak makan. Nak tahu lebih details whatsapp saya ye 0194245142 🥰

1y ago

Tak promote dear hehe. Kita cuma suggest apa yg membantu. Sis boleh google mesti jumpa. Produk amway alhamdulillah membantu 🥰

kene caritahu dia suka makan apa

Tqvm ats nasihat anda..