Cara kurangkan Alahan/pembawakan

ada cara tak untuk kurangkan rasa loya/mual? Kandungan sy baru 7 minggu. Lagi satu soalan, Saya bekerja, mmg kena kerap berjalan. Dr ckp jgn banyak berjalan. apa sy perlu buat ya? ada tk pendapat dan nasihat ibu2.

4 Balas

hai sis ...saya waktu ii macam tu pun mmg selalu rasa tak larat...mual dan muntah then pening sangat kepala...nak makan apatah lagi memang tak lalu lansung ..rasa geli tengok makanan ...tapi tuu semua sementara je sis. . alhamdulilah sekarang saya dah 11 minggu semua rasa pening ,muntah tu beransur hilang dan dah mula nak ada selera makan. ..alhamdulilah moga sis terus tabah yee .. kuatkan semangat even tak selera pun tetap kena makan tau

2y ago

tq sis🫶🏻

Klu saya mkn kurma / minum air pati delima / bau minyak cap kapak / mkn asam2 utk kurang kn mual2 dan muntah. Kerja pulak saya mintak wfh dari manager dalam trimester 1 ni. Jujur je ckp tak brp larat nak bergerak (sbb drive ke tmpt kerja jauh dlm 50km) pastu doc suruh bnyk kn rehat 🤗

Sy pun mcm awk. Mual pening mcm nk pitam masa kerja. Kerja sy byk brdiri. Skrg minta excuse rehat majikn bagi cuti seminggu. Duduk dekat rumah pun bdan xkuat. Pening nk muntah je. Nsik mmg ssh nk msuk. Mkn roti je tu pn ala kadar ja. Tak thu dh nk buat mcm mna.

Mmg kena byk bedrest lg awal2 nie utk pastikan baby lekat kuat. Minta sokongan majikan n rakan sekerja. Utk rasa loya/mual, kenal pasti apa yg boleh sebabkn loya n hindarkan. Cth mual lepas mkn bihun, so elakkn mkn bihun.