LOYA/MUAL TIPS

Hi semua, saya kerap loya2 tapi tidak muntah. Tgk makanan pun rasa loya bau husband pun tak boleh. Apa cara untuk hilangkan/kurangkan loya ni ya? Baru 5 mggu 5 hari. TQ#firstbaby #bantusharing

9 Balas

Hi.. samalah kita.. 5w5d and first baby. Dah try makan ubat tahan muntah yg ubat bagi pun x jalan. Tapi saya kebetulan baru beli produk kucate, ada yg tester flavour ginger. Alhamdulillah serasi.. terus order sekotak.. satu lagi doc pesan kena makan portion sikit tapi kerap. Sbb gastrik pun boleh mengundang rasa loya tu. Semoga yg baik-baik utk awak dan semua ✌🏼❤️

Mmg teruk sis kalau baru 5 weeks lebih mcm tu, nnt dlm 10 weeks ke atas baru slow2 hilg. Tp time pick mmg 5 6 7 8 9 weeks. Sis boleh mx ubt alahan dkt doc. Tp mcm sy, sy tahan je. Mkn benda yg sis boleh telan. Buah ke biskut roti. Mcm sy dtg pakej mual muntah sakit kepala xselera mkn. Mmg standby je minyak cp kapak

sy pun masa awal2 takley bau suami. nafas dia pon xley bau😂 tp lama2 ok. bende ni ambil masa sikit. awk kene tahan nafas la kalau duduk dgn dia. kalau boleh elakkan bau2 yg boleh buat awk mual/muntah. awal2 ni mmg kene hadap je prasaan loya/muntah ni. sabar ya

3y ago

spnjg pregnant ni sy rasa dah mcm2 dr sy jumpa saje2 consultation minta pendapat😂 mcm sy start 6-11 week lebih teruk sgt sensitif dgn bau . tak silap sy ada baca jugak, time2 ni hormon hcg ni tengh tahap kemuncak. so sgt2 sensitif dgn bau.. lama2 dia akn turun slow2 . tp berbeza pada individu. ada dr ckp alahan ni hnya 3 bulan awal pregnant je. lama2 akn hilang sendiri. ada dr ckp dia xboleh bg jaminan bila akn hilang. sbb lain org lain rasa. tp awk doa je moga cepat hilang alahan ni

sediakan mints candy. makan jika loya tak boleh minum air ke, lidah rasa lain macam. Supplement vitamin B6 pun boleh makan 3 kali sehari. Tanya farmasi dos untuk ibu pregnant.

Sy pergi klinik ambil ubat. Sbb gastrik pon buat tmbh loya n angin mmg xlarat. As of now rasanya kena mkn sikit tapi kerap. Baru rasa bertenaga 🙂

hurmm..cuba ubat ne sesuai UTK ibu hamil PD awal kehamilan morning sickness..😘👌👍🤲💪

Kalau teruk sangat, better mintak ubat tahan muntah dgn doc. Tak pun try makan buah2 masam

Saya makan vit c yg kemam tu..masam2 lega sikit huhu..atau gula2 getah

mintak ubat pada doktor