Pedih ulu hati

Ada cara tak nak kurangkan pedih ulu hati ni..rasa tak selesa betul..perut makin besar ni makin kerap pedih ?

17 Balas

Saya pun mcm sis. Teruk sgt. Makan benda berangin sikit tak bole. Pedas sikit tak boleh. Kawan sy yg keje farmasi advise jumpa doc sbb dia kata tu gastrik. 2 kali jumpa doc private baru doc cakap sy gastrik waktu pregnant ni. Sbb kalau tak dorg akan claim benda tu simptom pregnant biasa je. Walhal sy memang teruk. Sy mkn gaviscon tak jalan pun. Bila sakit je sy terus mkn ubat gastrik. Baru okay bdn sy. Tp kene bawa kemana mana jela ubat tu.

5y ago

ohh yeke..tu lah ramai yg ckp simpton pregnant tp kdg2 rase teruk sgt..kalu mcm tu sy kena refer doc laa

Elakkan minum sejuk/ais terutama masa perut kosong.. kalau minum masa makan, elakkan kejap minum kejap makan.. banyakkan air suam2 panas untuk galakkan angin/gas yg boleh tingkatkan pedih ulu hati tu keluar melalui sendawa atau kentut, hehe..

5y ago

ok sis sama2 😊

Saya pun sama. Kalau trlebih makan sikit mmg pedih. Kalau makan makanan pedas pun kena juga. Kadang saya minum air suam sis @ susu utk kurangkan pedih tu.. sis boleh cuba jugakk. 😊😊

Kne jga mkn..mkn ngn kerap Tp kuantiti skit..krgkn mknan berangin dn masam..sy dlu Kalo mkn je muntah..jd control mkn

Sy pn sama..smpai rasa mcm mncucuk2,nak2 time baring kiri n kanan 😪..Nk sapu mnyk angin kang tkt effect pape lak..

5y ago

Tu laa..nk tdo pn lena 😪

Normal ya sebab baby dah besar dia menolak ke atas. Kerap kan makan, tapi jangan dalam kuantiti yang banyak.

5y ago

tu laa ramai ckp normal tp nyucuk dia tu skit sgt smpai tak boleh nk buat pape..

Perkara biasa. Tp sy sapu minyak eo young living utk bg lega. Alhamdulillah. Lain² jaga makan je

5y ago

Terpulang. Kalau sy, perut makin besar makin nipis. Bila sapu minyak angin yg biasa² tu sapu sikit pun rasa panas lain mcm. Sampai ada perasan baby gerak lepas sapu tu. Kalau young living ni, bagi sy, better dari minyak panas biasa.

Saya pun sama sering rse pedih ulu hati. Sya selalu minum susu putih je kalau rse pedih.

5y ago

Lepas minum tu trus ok

buat teh bunga telang puan.. saya buat mcm tu

5y ago

okayy tenkiu sis 😊

Minum air kepala muda yg fresh👍👍👍