ambik vaksin

ad yg dh lgkap vaksin ke.sy skrg dh ,36 week dpt vaksin 26/8 ni.x thu nk ambik ke tk.nurse ckp skrg dh bleh ambik smpai brsalin..tp ad org sruh ambik lpas brsalin je.

30 Balas

๐™จ๐™ฎ ๐™๐™–๐™ง๐™ž ๐™ฉ๐™ช ๐Ÿฏ๐Ÿฑ๐™ฌ ๐™™๐™ ๐™–๐™ข๐™—๐™ž๐™ก ๐Ÿญ๐™จ๐™ฉ ๐™™๐™ค๐™จ๐™š..๐™จ๐™ ๐™ง๐™œ ๐™™๐™ ๐Ÿฏ๐Ÿณ๐™ฌ..๐Ÿฏ๐Ÿด๐™ฌ ๐™ฃ๐™ฃ๐™ฉ๐™ž ๐Ÿฎ๐™ฃ๐™™ ๐™™๐™ค๐™จ๐™š ๐™ ๐™ก๐™–๐™ช ๐™—๐™ก๐™ช๐™ข ๐™—๐™ง๐™จ๐™–๐™ก๐™ž๐™ฃ..๐™ข๐™ข๐™œ ๐™ข๐™ช๐™ก๐™–๐Ÿฎ ๐™ง๐™จ๐™š ๐™ฉ๐™–๐™ ๐™ช๐™ฉ ๐™ฃ๐™  ๐™–๐™ข๐™—๐™ž๐™ก ๐™ฉ๐™ฅ ๐™—๐™ž๐™ก๐™– ๐™ฅ๐™ž๐™ ๐™ž๐™ง ๐™ ๐™š๐™–๐™™๐™–๐™–๐™ฃ ๐™จ๐™ ๐™ง๐™œ ๐™ฃ๐™ž ๐™ก๐™š๐™—๐™ž๐™ ๐™—๐™–๐™ž๐™  ๐™–๐™ข๐™—๐™ž๐™ก..๐™ž๐™—๐™ช ๐™ฅ๐™ง๐™š๐™œ๐™œ๐™ฎ ๐™ฅ๐™–๐™ก๐™ž๐™ฃ๐™œ ๐™—๐™š๐™ง๐™ž๐™จ๐™ž๐™ ๐™ค..

Setuju dgn komen lg satu, dh dpt tarikh tu pergi je. Banyak ye kes sbb nk tggu lepas bersalin, sekali dh selesai bersalin sah positif covid. Tp sbb keadaan dh lemah terus ke stage 5. Ambil sebagai ikhtiar jaga diri dan kandungan. Ada satu dos pun membantu. Sy dan suami positif lepas dos pertama, suami sampai stage 5. Tp alhamdulillah mungkin sbb dah vaksin dan suami pun kuat lawan, tak perlu dikomakan.

3y ago

alhamdulillah

saya 6week haritu dh dapat 1st dose..mmula mmg takot.. tp banyak baca n follow ig dokterยฒ obgyn n dgar nasihat dorg.. probability kita nak kena cpvid tggi.. so, ikhtiar dgn ambik vaksin. alhamdulillah.. saya xde kesan smpingan.. cuma sakit n lenguh kt tempat cucuk tuu biasa laa.. 10hb nii 2nd dose.. tawakkal kpd Allah.. kita ikhtiar n usaha untk lindung diri n baby kita.. in shaa Allah.. selamat semuanyaa

3y ago

insyaallah awak aaminn

sy dpt vaksin last week time da 36 wk utk first dose..pada mulanya risau jugak, tp lepas da refer doktor gynae Dan amik second opinion dgn doktor lain, sy amik je..kes tgah tggi, better amik dri xamik, doktor pun suggest amik vaksin. kte mungkin da Jaga sehabis baik sop kendiri, tp kte xtau persekitaran kte mcm mana, so nk elak dri terkena jangkitan lebih truk, lebih baik amik.

doktor imelda sarankan untuk ambil..sbb kwn sy pon delay xnk amik awal2.. smpai kes dh tggi sgt .dia msa tu 34mggu bru nk ambil..msa tu ppv xbg ambil..lps dua mggu cmtu dia kena covid..agk mmbimbangkan ..warded .dan dh ceaser dh pon .so far ok..cuma nk ckp nya risiko covid lg tggi..ikhtiar dan tawakal InsyaAllah sis ..bg sy ambik je

3y ago

tq awk.sy dh ambik dh

Ambil je skrg. Kita tak tahu akan kena COVID ke tak. Lagipun sis mesti follow up dgn klinik dll. Dkt klinik kita tak tahu ada org COVID. Klinik saya follow up ada je org COVID. Kalau tak nak sakit teruk/meninggal tanpa vaksin ambil lah vaksin skrg. Terpulang sendiri tentukan.

3y ago

sama la kita second dose 16/9 jgk due date sy 26/9 harap sempat la vaksin second dose sebelum bersalin

klu cm kes saya lain plk..saya 36 week 3day..da dpt tarikh tuk vaksin 26/8..tp atas nasihat doktor..doktor xbg saya amik sb saya da admit wad 7hb sb 8hb nak ceaser..risau jugak ni nan kes skrg saya masih lom dpt vaksin lg pastu nk kene ceaser lg..

Skang after 34w da bole vaksin atas advise doc.. Saya pun 36w first dose, doc bagi surat trus pegi walk in ke ppv.. second dose mungkin lepas bsalin.. in shaa Allah xde apa, saya lepas cucuk pun xde apa effect cuma lenguh 2hari baby pun okay..

3y ago

Alhmdulillah

Alhamdulillah dah lengkap tadi, pregnant 34weeks .. kalau dah dpt tu ambil ja, tapi rujuk doktor dulu, klau doktor ckp ok ambil, sya pn mula2 dpt vaksin mmg xnk ambil tapi kdaan skrg sangat bhya lagi2 utk mommies yg tgh pregnant

kwn sy due 21/8 aritu 19/8 dia vaksin.die pergi je dptkn nasihat doc.bila doc kata ok semua takde mslh trus die setuju vaksin. 2ari lps die dah bersalin.alhamdulillah. 2nd dose die nnti dlm pantang nnti.

3y ago

Alhamdulillah bgus ,