Saya nak tanya

Ad tak ttc yang regular period kat sini? Apa rawatan yg anda buat? Boleh tak share pengalaman.

9 Balas

maaf saya bukan ttc yg lama,tk sampai setahun tp saya sekadar kongsi tips yg saya amalkan ( wlpn tak tau tu mmg tips berkesan yg doktor sarankan ). sis kena mkn folid acid secara konsisten , vitamin D3 dan buah tembikai. in sha Allah dgn izin-Nya senang lekat. mkn tembikai seminggu 2-3x pn ok. tembikai meningkat kn tahap kesuburan lelaki dan perempuan. dan tingkatkn tahap kualiti sperm lelaki. saya bnyk mkn tembikai awal tahun lepas, tup2 lekat wlpn tak tau dan tak rancang nak preg. semoga diberikan rezeki baby utk puan.❤️

Ttc + pjj 🥲. Kena tahu waktu subur. Kalau tak pandai guna opk, tengok lendiran waktu subur (macam egg white). Bersama dalam minggu subur. Dan banyak doa. Waktu subur pergi hotel (ini saya la sebab nak dua2 rehat). Alhamdulillah dengan izini Allah masa tu rezeki, terus lekat walaupun kami dapat jumpa sehari je. Yang saya ingat, masa tu dua2 baru lepas bangun tidur (tidur petang je), mungkin badan tgh fresh. Dan kurangkan stress juga. Masa bersama jgn fikir anak sangat. Just enjoy je hidup berdua. InshaAllah. Banyak doa ye.

saya ttc 2 tahun, saya study tetang Opk di gp Fb , lepas period saya buat & minum susu Laz selama 1 bulan. dlm sebulan tu 1 kali je waktu subur saya. Bulan depan nya alhamdulilah dgn izin Allah lekat. Apa pun saya ada ikut cakap mak saya, sedekah pada bayi atau kanak2 kalau kita jumpa kat mana2 & saya pernah mandi air hujan juga berapa kali.saya mula hafal & amalkn doa “Rabbi Habli Miladunka Dzuriyattan Thoyyibatan innaka sami ‘ud du a. “

TTC 2 tahun sblm nie. 1st of all, sy santai elakkan stress. Kemudian rutin bgun mlm tahajjud mohon pd Allah SWT utk tahun kedua tu, alhamdulillah xlama tu lekat. Bersama secara rutin tapi elakkan mindset memaksa nak anak, enjoy je. Tahun pertama tu sy byk sgt dgr ckp2 org sampai stress, so sy rasa masalah sy sangkut pd emosi tu yg mungkin mempengaruhi hormon & kesuburan sy disamping Allah SWT blm izinkan 😊

sy tcc ank ke 2.. apa yg sy buat dwld apps my calander.. bole cek waktu subur kt situ.. bsama hari pertama lps period..lps tu bsama time high chance subur ikut time apps tu.. bsama selang sehari wktu subur.. and bole tgk tips2 doc dkt tiktok..yg penting kna time waktu subur.. jaga mkn start dri period n bnyk rehat time period bru telur kita subur..sy bnyk blajar dri doc kt tiktok😁

bila saya mula TTC anak kedua period saya regular, cuma panjang dari average. jadi susah untuk saya pinpoint waktu subur saya ikut kiraan kalendar yg memang based on kiraan cycle average. saya guna OPK, alhamdulillah first cycle dah jumpa waktu subur dan terus lekat. selain tu saya consume vit C dan magnesium tiap hari untuk kurangkan cortisol level dalam badan.

History gugur 4 kali. Saya berubat cara kampung, lepas tu pergi berurut peranakan, stop makan ayam, hari2 makan salmon + sayur + kentang (bagus utk kesuburan), hari2 makan yogurt + kiwi, stop fast food, amik supplement, coq10, fish oil, calcium, magnesium, zinc, D3, folic acid, 2 minggu lepas period stop jln2, bykkan rest sbb time tu fasa penempelan.

10mo ago

Lupa nak mentioned, saya berurut dan minum air buah zuriat sekali. Tp taktahu la sbb saya urut time lepas period tahu2 taksampai seminggu lepas tu dpo8 upt dah positive. Bersama pun sekali je. boleh search tiktok mekyah urutan ikhtiar hamil.

Regular period, ttc 2 tahun try n error. Lepas test opk bru tahu waktu subur yg tepat. Bersama waktu subur Alhamdulillah terus lekat. Sy yakin sgt sbb mmg skali tu jer bersama , sbb dh hampir give up kn tiap2 bulan nk try penat jgk 😅

10mo ago

opk kena test mmg selepas period pun, biasanya selepas period tnggu dalam 10-14hari (ikut cycle awk) wanita akan subur. So nak tahu bila masa awk sbur cek guna opk. Biasanya org start test opk selepas seminggu period. X nak missed waktu subur boleh test awl2 tp tulaa kena buat stok opk bnyk2 huhu

ttc 6 tahun utk 2nd child..sy pergi berurut peranakan, sy suami isteri minum saffron dan ambik mag cal d dan salmon omega hari2. Alhamdulillah rezeki di kala usia dh masuk 35 tahun.