Side effect ubat Kk

Ad tak mommies yg pening2 mual2 rasa mcm nak pitam lepas makan ubat Kk ? Dlu mkn waktu pagi lps bangun tidur, badan n kepala asyik rasa trhuyung hayang mcm nak pitam n menggeletar smpai ke ptg. Dh try ubah timing, mkan ubat sblm nak tidur, tp tak lelap tidur sbb rsa pening2 jugak n mual. Ad ap2 tips tak ? 😣

Side effect ubat Kk
11 Balas

Sy dpt jugak ubat kk. Iron tablet vitamin b complex dgn folic acid. Masa mula2 mkn iron tablet tu je rasa pening kepala. Lepas tu dah takde dah. Mungkin baru nk serasi dgn badan saya. Kalau sis rasa pening2 mkn ubat tu cuba bgtau nurse and mintak dia tukar ubat lain

Mcm sy sblm bkk bku pink klinik swasta bg obimin..mmg pening kepala..lgpwn ad migraine y jenis sllu pening..bla bkk buku pink ckp awl2 ngn doc xleh telan obimin..doc suggest mkn maltofer tp beli sendiri..since 13w smpai skg 21w telan maltofer je okey..

Sy pun sama sis. Kk bg ubat folic acid lepas sejam mesti muntah. Sy refer doc kt kk doc kata sy tak serasi dgn ubat folic acid. Doc tukar pd obimin. Alhamdulillah obimin sy ok. Apa2 sis kena inform doc.

ikut bdn msing ii.. klau x okey inform misi yg jga awk,.. mcm sy mula ii dpt zinkcofer, then tukar obimin, then tukar lgi 4 serangkai bru okey 🤭 so reffer lh pd misi dan doc ye klau ubat x okey

klinik puchong tetap suh sy mkn zinkofer sdgkn sy xbole mkn ubt tu.sy skrg mkn acid folid jer.. klo mkn zinkofer, bole berhuhu ats katil haha.dh try mkn mlm pun, xok

2y ago

misi xbg plak ubat² yg puan ckp tu.. sbb hb sy 13, diorg xnk tukar la.. sy mnum aloe vera FL yg botol kuning mlm², siang asid folid.. tu jela.. kafien tu layan seminggu 2x,jji seminggu ada layan hihi..

saya ada jugak..... dapat ubat sebiji macam ni..... walaupun tak boleh nak mkn tapi Still kena makan la.... kalau tak makan kena marah dengan dokter

Sy mkn oky je. Biasa makan pun time lepas subuh tu. Cuma vit c je sy makan ikut suka. As long as genap 4 biji 1 hari. Hihi

Inform kat nurse or doktor kt kk yg sis x serasi dgn vitamin yg dorg bg. Minta tukar ke vitamin obimin.

Saya makan ubat ni ok, minum dengan jus buah. Dan lepas makan ubat kena makan berat terus

2y ago

Terima kasih untuk tips.

Saya makan ubat ni... saya makan sebelum tido😬