Ubat Kk

Hai nak tanya, sy dpt ubat KK. Yg 4 serangkai tu. Nurse suruh makan awal pagi perut kosong. Sy dh try makan cmtu.. Tp seharian tu sy makan apa pn akan muntah ja pening2. Sy ad baca dlm ni ad yg makan sblm tidoq juga. Sy try la, alhamdulillah ok makan xdk plk smpai muntah teruk. Loya loya alah tu biasalah.. Boleh ka makan sblm tidoq? Ka mmg time makan dia kena perut kosong shj??

17 Balas

Boleh je makan bile². Nurse gtahu saya haritu kalau nak makan sebelum makan, kena makan setengah jam sebelum makan. Kalau selepas makan, kena 2 jam selepas tu baru boleh makan. Makan dengan air kosong atau jus sbb ada setengah ibu tak taham dengan bau ubat 4 serangaki tu termasuk saya 😂 Saya kalau lupa makan waktu pagi, makan waktu malam. Kalau saya rasa xnak makan semua, saya makan acid folic je sbb acid folic jangan tinggal walaupun 1 hari kalai tgh preggy. Ni nurse dan kengkawan saya gtahu la sbb acid folic ni untuk bantu pertumbuhan/perkembangan otak bayi. Saya cuba ikut kalau kebanyakkan pendapat tu baik pada saya. Tapi saya tak cakap ia wajib tau 😁 #justsharing

Sama sy pun makan awal2 pagi jadi seharian loya xda selera makan. Adu pada nurse sarankan makan Zincofer atau Iberet atau Obimin beberapa jam sebelum tido. Baru selera makan spt biasa & xlagi pening loya. Acid folic elok makan bersama buah atau jus lebih baik kadar serapan bila ada Vit C.

Better makan sblm tdur lah... sbb kita akan tdur xigt apa dh.. xigt nk pening ke nk muntah ke.. tp stgh org lain juga rasa.. klu sy mmg sblm tdr makan spaya mujarab msa kita lena ... klu mkn time sblm brekfes mmg pening2 nk muntah sbb kita tgh brjaga.. dan bau ubat pun menyengat

Sy mkn mlm b4 tdo sbb mkn awl pg muntah jgk..doc kata perut kosong..so,mkn mlm b4 tdo..sbb mlm perut kita dh mkn mcm2 so in shaa Allah x kosong mcm awl pg..tp jgn mkn ubt lps mkn..mksdnya,jarakkan sejam dua dr masa kita mkn..sbb tu b4 tdo adalah waktu plg sesuai utk mkn ubt2 2..hehe

5y ago

Nak tanya. Kenapa ye kena jarakkan lpas makan 2 jam baru boleh ambik ubat tu? Biasa sy mkn bersama tgh mkn nasi tu. Kalau tak perut kembung. Tak sudah

Ohhh Ken ikut time ke...???...😱😱...Sya selalu makn ikut suka hati je...kdg2 pgi,kdg2 tenghri....tapi mng dua jam sebelum makn atau selepas makan...Sye makan semua sekli serentak...tapi Sya dpt 3 je...knpe sis dpt 4 ye??...

5y ago

4 serangkai tu acid folic, b complex, vitamin c dgn iron tablet. Yg bau kuat tu iron tablet dgn b complex 😂😂 Melekat bau dia. Stress saya 🤣🤣

Banyak nya smpai 4 biji. Sy kk bagi 1 je. Tiap kali jumpa nurse tukar ubat. Dari acid folic, iron pastu skrg tgh consume zincofer. Tp lama dh xmkn. 😅 Lupa+nk muntah bila mkn skrg ni

5y ago

Ha'ah...4 serangkai termasuk vit. C, vit. B compleks, iron tablet dan acid folic...

Nurse suruh makan awal pagi sebelum makan. Tapi klau xboleh makesure jarak nak amek ubt tu 2jam sebelum or 2 jam selepas makan. Time perut ksong. Nurse pesan cmtu je 😅😅

Takpe je makan sebelum tido saya dulu pun selalu je muntah balik lepas makan vit klinik bagi. Nurse adviced makan sebelum tido untuk elak muntah.

5y ago

Sama2. Tapi jangan biar perut kosong sebelum consume ubat @ vitamin ya sis 😊

Boleh je makan 2 jam 1 ubt 2 jam 1 ubt smpai hbis 4 ubat tu. Ikut mana yg kita boleh telan. Nk makan lepas makan pon boleh jarakkan 2 jam

Ikut sis.kalau sis rsa ok moan sblom tdo,boleh je.mcm saya gak.xpenah amik pgi.memang Akan amik sblom tdo