32 weeks

32 weeks.. Tpi kaki sda brpa kli bengkak. Knpa yah..

24 Balas

Normal..biasa sbb byk berjalan berdiri tapi tgok org juga..sy hari2 jalan g kje alhamdulillah x bengkak Hai moms..nnti free2 jom join gp khas utk anak speech delay dekat ws...gp ni khas utk kite berkongsi cara utk mengatasi anak yg ada masalah speech delay dan berkongsi pengalaman ibu2 yg ada anak speech delay https://chat.whatsapp.com/LvzFKAQKWZ4BMNe9Y1XUEU

amalkan urutan lembut di bahagian kaki setiap malam sbelum tidur...awal pagi tu slepas mandi urut lagi...kalau dh berdiri/berjalan lama, renggang2kan kaki..exercise prlahan2 bhgian kaki...memang cepat naik bengkak kalau rehat sja slepas bjalan bnyk..kena ada senaman atau urutan lembut/perlahan.

sama laa sis, saya pun 32weeks dan sekarang kaki pandai bengkak. Dr kata kena buat exercise yang boleh kurangkan bengkak kaki, ada kat youtube dan kena banyak gerakkan kaki. Kes saya, bila duduk lama lebih 2 jam memang auto bengkak kaki. So memang kena banyak gerakkan kaki bila waktu duduk.

sy plak bila nak keluar kentut perut jadi sakit sgt..skit mcm nak brsalin gitu.. kentut pula keluar 3 minit skali.. normal ke??

1y ago

sy xde skit klw nk kntut..tapi terlalu bnyk kali..bdn mcm bnyk angin la..

Sy pn rse cmtu jgk.. awk tinggikan skit kaki semasa tido lapik bantal bwh betis.. klu tgh duk ats krusi ampu kaki dgn bangku bgi selesa.. sapu mnyk pns sblum tido bgi sllu hangat dkt betis..

maaf nak bertanya . kandungan dh msuk 32w mmg bby akn kurang brgerak ke ?

1y ago

ya saya pun sama

saya dh 32week 2day berat naik turun😂😂nk mnum susu ap ,mkn apa bg naik bnyk sikit...ikutkn dgn 32 week berat bby sptutnya dh brpa??

1y ago

Hai Pn Siti.. sy minum susu dutch lady etc utk bagi badan dan baby kita kalsium. Makan, awak makan lah sesuai selera awak dan mkn mknn yg sihat. Sy byk makan nasi. Dan ada makan buah. Klu xde buah dlm harian saya, saya akan minum delima atau jus/air buah. Dalam tempoh 2 minggu, berat saya akan naik dlm 1.5kg-2kg. Sbb sy makan byk nasi kot. Selama pregnant ni, sy biasa makan mmg akan tambah nasi. Utk diri sy, sy cuba seimbangkan diet dan jaga pertambahan berat badan. Takut over naik berat, x pasal² kena pantau nurse pula haha. Naik 2kg dlm 2 minggu tu bahaya juga sbnrnya. Xdilupakan, perlu ada exercise atau buat kerja rumah. Perihal berat pula, kalau Puan perasan kat apps ni ada bagi anggaran berat baby bagi setiap perubahan minggu. Utk 32w klu x silap 1.7kg. Kita boleh jadikan ini sebagai ukuran. Klu berat baby sy pula hampir 2kg. As long as doktor kata baby kita ok dan kita jaga badan dgn baik, ia nya ok. Be happy 😊

Normal. Cuma jgn terlalu berdiri & duduk lama. Masa tidur kena tinggikan kedudukan kaki guna bantal..

jalan terlalu lama pun boleh menyebabkan bengkak jugak sis , mcm sy pun jalan terlalu lama kaki akan naik begkak .

2y ago

yeke? saya byk jalan so far okay. kaki saya bengkak sekali time tidur kaki tubtak alaskan bantal.

Kalau kaki bengkak biasanya berkaitan buah pinggang dan pembuluh darah ye sis . Kena refer doctor . Ibu mengandung ni banyak risiko .