tadi bawa ank kt klnk,selsema,batuk,Ada kahak kt dktr,dktr BG ubt

3 Bulan 25 hari

2 Balas

Kalau doc bagi, boleh je mkn ubat tu, kalau dia ssh nak nafas akibat kahak tu, try pergi klinik, n doc bagi neb. Anak saya hri tu dia kahak jugak, so sya n hsbnd decide utk ke klinik sedut kahak tu, smpai sna, doc cek, doc kata kahak dia tak bnyak, kalau nk sedut tak berbaloi sbb dia boleh buatkan luka bila msaukkan tiub sedut tu, so doc bgi neb je, esk tu dia kluar mcm muntah jeluak tu, mmg kluar skli lendir2, alhamdullilah anak saya okey dah sekarang. Misi KK ajar, beli minyak cengkih n dia ajar cara tepukan tu, bagi longgar2 kan,

teruskan bg ubat ikut masa yg ditetapkan.kalau baby banyak kahak,bawa ke klinik. kalau perlu,Dr akan bagi neb. tanya Dr,utk umur 3 bulan berapa kali bacaan nafas dlm seminit. kalau nafas laju,bawa cepat² ke emergency