hb turun sgt

2mggu lepas 10.8 harini 10.0. Ya ampun..mcm mana nak buat ni. Next checkup kalau x naik misi nak refer doktor.hmmm

16 Balas

First sekali kena tahu adakah awak ambil ubatan dibekalkan. Kalau ambil, kena cari alternatif lain dengan cari makanan yang tambah darah. Actually darah awak ada, cumanya cair. Biasa ibu mengandung mmg akan alami anemia. Tapi tak semua. Jika awak tak ambil ubatan yg dibekalkan, try dulu makan ubat ikut masa. InshaAllah. Mcm kes saya, saya perasan kalau tak makan ubat HB akan kurang sikit.. Apapun. Semuga dipermudahkan

Cuba beberapa hari sblm appointment tu, makan kerang, bayam, buah jambu batu, makan jugak lobak putih. Saya makan ni 3hari sblm appointment sampai hari kejadian. Setakat ni xpernah sangkut hb lagi. Dan elakkan amik benda berkefien ye. Cuba la mana tahu berkesan.

Ala refer doc tu tkde la kena marah.. dia akn tny daily mknan kita mcm mana smp boleh drop.. then dia bgtau la mknan apa yg ptut n tkpatut smua.. dia akan ajar cara² tu smua.. jgn rsau.. sy haritu bru lps jumpa

Sy dari awal pregnant hb mmg low..9 je..pastu 7 bulan hritu naik mendadak 11.0... sy makan iberet...tapi hritu naik mendadak sebab bnyk makan daging..sebab sy bukan pemakan sayur😅😅

Kerap kan mkn daging sis.. Dalam kuantiti yg betul.. Saya mula2 jumpa nurse, anemia.. Kali kedua appointment saya lepas 2minggu, Hb saya naik 11.9 saya kerap mkn daging dan sayur.

Hb saya bln lepas 11.3.. Saya makan maltofer + jambu batu + ikan bilis goreng ranggup2 + susu kurma.. Bulan ni check naik 13.0 🥰 Misi pon terkejut 🤭

Boleh makan red dates, red bean. Makan iberet masa bangun pagi, lalu tunggu 1 jam baru sarapan. Saya kemarin drop 10.1, skrg uda naik 12. Hehe.

Kurangkan minum berkafien sis dn kerap makan sayur hijau yang direbus kurgkan mknn yg berminyak..insyaallah HB naik..

Akk mkn ubat dr kk ion tu 1 bj sekali sehari hb x cantik. Tp nurse minta mkn 2 bj sekali sehari br lah hb cantik.

Sya pon same...dri 10.5 trun 9 nurse bsing2, and 22/6 dy sruh sya jmpe dktor...😖 Agk2 dktor mrah ke ek?