Jaundice tak hilang, baby nak masuk sebulan.

2hb nanti baby dah sebulan, tapi masih nampak kuningnya kat mata. Last check bacaan 211 kalau tak turun nanti kena ambik darah kat tangan hantar ke lab. Risau pulak, mummies boleh share experience or ada tips nak hilangkan kuning bby.

21 Balas

anak sy dlu lahir pramatang 34 minggu dia prolog jaundice..try menyusukan dgn kerap pn msih sm..nk bg susu formula dia xblh minum susu formula .dia rejek nnti kena cirit birit nonstop dan muntah .jd apa sy lakukan..mandikan dgn herba tyt beli dkt online... dlm ms yg sm ada mmbr sy share tips dr kaknya..jika ank kuning try makan anggur hitam lepas dh mkn kerapkan susu ank... alhamdulillah tgk2 kuning bby cpt turun...make sure yg makan anggur tu maknya tw..jgn suap ke bby .bhaya😅sbb ada bc tu org tu bg tips titis pada bby...kang lain jd eh ..maknya yg kena makan kmudian kerap susukan ank..lg kerap kita susukan ank lg byk bby kencing n berak kuning akn cpt turun...ada satu lg tips ada sorng doc pakar kanak2 share pd sy ms tu chck bacaan bilirubin ank tggi ..jd doc kata dan suggestkan sy utk stiap pg jemur ank pd matahari yang awal2 keluar untuk anak dptkn vitamin K... alhamdulillah lepas tu anak ok...turun kuning mmg byk ms tu...kalau x tu mmg risau sbb tak turun bacaan bilirubin makin tggi..bhya kalau tggi jika xturun kena tukar darah doc kata.doa sy mg ank puan cpt sembuh dr kuning..Allahuma aamiin Ya Mujib

Sy ank sy pon jaundice smp sebulan..mcm2 sy guna petua yg org bg..makan Anggur hitam,sengkuang cina,herba mandi an cina ..yg tu semua tak ok..last sy pki Daun dukung anak..turun even turn hanya 10-20 cmtu..sis kena bg susu formula ..sy bg susu formula Dutch baby..kerapkn susu baby 1jam skli sis..plg Lambat 2 jam..mlm bg full susu badan..siang je sis bg susu formula..macam sy..siang bg 3 Kli je..pagi lps mandi tgahri dgn ptg lps mandi..klo dia bgn sejam bg susu badan je..2 mgu kuning amek darah kuman la,kencing la..result ok..saya darah A..org kata darah B + 0 risiko tgi..wallahuallam..sis Cuba dulu..pagi2 jemur anak ..Cuba la ye..jgn giveup..ckp kt anak berak kencing byk2 biar kuning turun byk..naik berat badan turun kuning..semoga kuat

anak saya kena 8hari je . saya bagi mandi daun kuchai hehari . susu ibu + susu similac setiap 2jam . rumah kena terang menerang , on lampu 24jam . malam pun tidur kena berlampu . then pakaikan barut dengan pempers je . lagi satu , masa menyusu tu rajin lah sembang dengan anak , puji dia , cakap kena kuat lawan sakit ni . inshaallah dipermudahkan . walaupun dia xrespon kita cakap tapi anak dengar .

banyakkn bgi susu pd baby setiap sejam bgi baby kerap berak n kencing insha allah Turun kuning baby. sy bgi susu formula, susu badan bgi juga tpi sbb baby kurang kencing sy try formula juga.. sy hritu mcmtu juga dekat sbulan. pastu baby mandi air kayu taun tpi kayu tu tkda kt bandar. kna cri kt kampung .. sbb sy pantang kt kg ruma mak . Alhamdulillah 3kli ulang alik klinik Turun terus.

Baby sy lahir prem 35w, kuning 3 minggu, kerap susukan baby setiap 1-1.5jam, sy bg full susu bdn. Sy mkn anggur, kurangkan kunyit, lada hitam dan halia dlm masakan. Pagi2 kul 7 bw baby keluar ke laman kenakan matahari awal pagi. Last sekali nurse kat hospital sarankan tampal aloe vera asli dari pokok di dahi baby sampai kering. Sy buat ni 2 hari, mmg cepat kuning baby turun.

bhay jgk Lau kuning xturun pstu dh nk sbuln..tkut nti kna msuk drh(tukr darh) ank sy hmpir kna msuk drh sb nk tukr drh.. alhamdulillah berkt doa xptus dh Usha xjdi doc nk msuk kn drh..kecik lagi tah susuai ke x drh lain masuk.. risau Ms tu..sy bgi ssu bdn cmpo ssu formula je..kerp Berk kncing lama2 turun jgk..Usha je sis jgn ptus Ada..moga bby kmbali siht ye..

Anak saya discaj from prolong jaundice on days 58. Saya just teruskan susu badan macam biasa cuma kerapkan dan pastikan kencing berak dia normal. Dah cuba segala petua siap topap susu formula sampai jadi berak bedarah jadi saya trauma. Saya redha teruskan je bagi susu badan, hampir 2bulan baru doc declare bebas jaundice😊

sis cuba susu lactogen anak saya kuning juga masa hri ke 3 hingga hari ke 14 kuning agak tinggi jugak 210 mak saya suru cuba susu lactogen tapi susu badan tetap on last cek 179 lpas tu doktor cek lagi kuning makin turun alhamdulillah & amik darah result normal & x perlu gi cek dah...skrg anak saya dah sebln lbih..

2y ago

Ya betul tu.. saya pon guna susu lactogen.. alhamdulillah sekarang dah normal daripada kuning.. sampai hari ke 24 baby saya kuning.. last check 4.9..alhamdulillah..normal lah saya masa kluar hospital baru kuning.. kejap turun kejap naik.. pernah sampai 17.9 kt hospital.. nurse bising.. kene kerap bg susu badan dan selang seli dengan susu formula (lactogen) plus saya ad guna susu kambing jugak(jangan bg banyak sbb panas) n saya ad guna jugak mandian baby kuning .. cari kt kedai ubat cina.. and lagi satu saya ad jugak guna halwa kundur letak dalam botol susu n letak air putih .. bagi je baby minum.. try dlu tengok kalau okk baru teruskan bg(ad baby tak serasi ).. saya pernah try jugak org cakap mandikan baby dengan daun belimbing buluh n daun inai( tapi sy try skali je , sbb baby sy tak serasi mandi dengan daun tuh, kulit jadi ngulas)..insyallah akn okk seperti biasa.. saya sampai dah down dah.. macam2 saya ikhtiar .. alhamdulillah lah .. yg penting kene kuat semangat n rajin bertanya or

anak saya discaj dri hosp dengan bacaan 298 😂 saya bagi mandi dgn daun liao dgn kucai. kerap bagi susu sebab nak bagi kencing dgn berak kerap. tapi tu la, struggle sikit. now anak dah 22 hari.. still cuba. last bacaan dah 90 masa hari ke 18. so, alang2 kita cuba turunkan lagi

anak saya 20 hari kuning..6x ambik darah...saya susukan setiap 2 jam..kejutkan walau dia tido.. tukar susu karihome..bagi susu kambing asli..bagi mandi daun kucai...jemur matahari pagi...huh...akhirnya turun jugak ..semoga dipermudahkan..amin