Baby mengeras

26 weeks 2 days. Baby selalu mengeras & saya rasa ngilu. Is it normal?

3 Balas

skrg 29w pon still rasa benda sama. perut nk jatuh, perut cekang, perut keras, susah nk pakai seluar, ngilu2.. tpi bila scan baby n air ketuban semua ok. as long as tk de bleeding, n pergerakan baby lebih 10x sehari, jgn risau kot. tpi kitanya paranoid hmmmm.

2mo ago

Drp jam 9am dh kene start kira kick/prgerakan baby dh. Tiap kli baby kick/gerak je sis tanda. Kene cukup 10x tau. Kali ke 10 dia kick/gerak, sis tulis je waktu trakhir tu bila. Contoh kli ke 10 dia gerak/kick tu pukul 4:25pm. Sis tulis je waktu tu kt buku pink. Tpi kene alert jgk, kalau dlm tempoh 12jam (9am-9pm) baby tk cukup gerak.. kene terus prgi hspital. Btw nnti time 28w nnti nurse akan ajar cara kira. Jgn risau okkies.

Normal. Bnykkan rehat. Jgn duduk lama2 sgt.

Normal