Pantang Sendiri

1st time pantang di rumah sendiri. Apa preparation yg kena ada? Dah 7 months, preparation 0% lagi for both mommy and baby. Belum sempat nak cari brg. Any tips? Tips pantang sendiri dan preparation bersalin?

1 Balas

Tok baby dlm pantang *barot dlm 7 8 helai SBB dlm pantang kite X brape blh nk basoh bju ank kn bli la lbh sikit.. *minyak telon penting.. klu sy Vick baby yuyi siap semua.. takot ank X tahan pns blh tuka2 minyak.. *Tunku baby bli yg siap dapo dye.. X rajin nye nk pnskn kt iron.. *electric kettle bila hub p kje senang nk buat air mndi.... *Bedak elak ruam & drapolin tok melecet.. awal2 semua NIH brguna.. Utk mommy *Stokin *Kain batik *Jamu2.. *Sabon bidare *Pilis yg dh siap *Minyak angin *Makanan pantang -serunding, bawang putih goreng, ikan bilis goreng, peria pegaga utk emergency hub X sempat masak blh mkn ngn nasi putih je.. *Pump electric klu Susu bnyk blh pump.. hub blik ank nk Susu blh tlg bgkn.. X de lh kte pnt sngat.. Tungku & barot sy bli lps salin SBB X tau normal atau czer.. Barang labor room.. *Sabon berus gigi bju dlm *Yasin telekung *Kain batik t-shirt stokin utk blik nnt SBB kite kt sne dorg dh mmg bg bju.. *Baju baby bwak lh 3 4pasang *Pempes wipe tisu minyak telon bedak *Bedong sarung kaki tngan SBB lps salin dok dlm 2 hari Lau X de masalah.. Tp kne buat 1 set dlm zip log tok masok labor room letak Kain bedung, bju shj, pempes.. Klu Hb s.buloh la..