Last2 sangkut air gula huuu

1/9 aritu minum air gula first time utk 16 weeks. So far even sebelum minum air gula, BP, gula dlm darah ke air kencing ke n HB sume elok. Berat pun okay naik 500 gram je wpun overweight. Aritu minum air gula pun elok x muntah even after 2 jam. Hari ni 20/9 nurse call ckp sangkut, so esok pg kena dtg KK buat bsp. Khamis checkup baby n jumpe dietician kot. Ke esok. Sebelum minum air gula, bacaan 4. After 2 jam minum air gula bacaan 8.1. Tggi ke bacaan ni? N bsp ni proses camne pulak ye? Sape2 boleh terangkan. Hadoiii frust sat 🥲🥲

4 Balas

sy dr baby first mmg ada gdm. skrg tgh pregnant pn still gdm. nnti dtg jmp dietition die akn trgkan apa mknan yg boleh/xboleh atau kne krgkan utk org gdm. bsp pulak klinik nk pantau bpe bacaan gula dlm sehari. contoh awk kne jmp doc hari rabu, selasa tu nurse akn suh amek bsp 4x (bgon tdo, 2jam lps srpn, 2 jam lps lunch, 2 jam lps dinner). then rabu tu time awk pg klinik..dorg akn review result awk. julat normal boleh google. awk boleh check bsp sndiri guna mesin glucometer. shopee pn ade jual.. check drh n record dlm buku pink page 9 klo xsilap.. hrp membantu😄

2y ago

Mereka x bg alat sendiri, biasa cek 8pm tu pun dtg ke kk. tp inisiatif ibu jika nk beli alat tu but pricey. Kalau ada alat senang nk cek sendiri to kena ada approval dr nurse la suai x mesin tu. Saya ada alat pun tk dpt guna sbb x tele dgn mesin kk😅. Bacaan lari mendadak. So kena la dtg kk buat bsp

Sy pn 1st baby. Bcaan gula sblm n slps mnum air gula sma dgn awak. Sy mmg sblm ni on diet n manis lg la bnyk tolak. Family his pn xde diabetes tiba2 preggy kne plak. So bsp ni check kadar gula yg 4x. Stiap dua jam akan kne check gula pagi smpi mlm. Mula2 lps sgkut kne bt bsp dkt klinik. Tggu la stiap jam kt kk. Lps tu dh blh buat kt rmh. Kne beli alat check gula tu kt farmasi. Stiap bulan checkup akn kne buat test bsp kt rmh. Nti nurse akn bgtau time bila kne buat.

Bsp ni dia amik bacaan gula sis. Biasa 4x sehari. Start dr 8am, 10am, then 12pm n last sekali 8pm. Kita just dtg klinik hulur jari utk amik bacaan gula je😅. Saya pun gdm jgk. Rasa mcm kan best kalau diorg ada drive thru je utk bsp ni. Sbb klinik tmpt saya parking terhad so jalan jauh dr tmpt parking ke kkia. And setiap klinik ada had bacaan gula dia tersendiri la utk stiap wktu kita amik bacaan tu. Mcm 8am xleh lbih dr 5.0 ha gitu contoh nya.

hai sis , lmbt nya result kluar ? kk sy dy cakap dlam msa smgu dy xcall mkna nyaa x sngkut. sy ponn tghh berdebar nk hbs kn smgu ni 😂 . sbb mgu lepas sy mnum air gula .

2y ago

esok ade appointment kt kk after 2w minum air gula utk doc tngok result. hopefully semua ok la..