buku merah.

13week mengandung anak luar nikah tanpa pengetahuan family .. saya tak berani nak buka buku, takut family dapat tahu .. sayaa takuttt

46 Balas

Buka je buku sis. Family tak tahu pun kalau dah buat buku tu. Tapi once dah nak bersalin kena juga inform kat family. Sebab kalau ada komplikasi yg melibat kn nya ibu atau baby kena ade consent/ kebenaran dari family members. Nak sorok sampai bila sis. Lambat laun family kita kena inform family gk. Jangan risau, jangan stress sis. Mula2 memang family akan rasa kecewa, sedih sebab jadi macam ni. Tapi benda dah belaku sis. Nanti dorang akan perlahan2 accept gak. Jangan risau Daripada sis tak buat buku lagi merisau kn. Sebab kita tak tahu kondisi semasa ibu dan baby. Supplement tambahan semasa mengandung pun kena juga ambil utk mengelak kan kurang darah merah semasa mengandung, support calcium dan vitamin c utk meningkat kn imuniti badan. Biar lah apa yg dah berlaku. Ambil sebagai pengajaran utk masa depan kita. Stay strong & take care sis 🙏🙏

5y ago

😉👍

buka je buku pink..saya prnh alami bnda ni..mula² mmg takut..tp alhamdulillah bila dh berterus terang dgn family..family terima dgn bagus ank sulung saya..kalau sis xkawin lagi n kandungan masih kcik..blh je kawin..sy Alhamdulillah bapa kpd ank sy nk tanggungjawap..akad nikah pn dh cukup sis..sis jgn takut..smua org ada salah silap masing²..sis jujur je n jaga baby tu..baby tu xbersalah sis..yg slh perbuatan kita..insha Allah klau kita bertaubat..Allah tu maha pengampun sis..minta la pada Allah supaya dilembutkan hati org tua sis..good luck sis..jgn stress..jgn sedih..just buat hal kita..abaikan org nak cakap apa..mulut org kita xblh ttp sis..harap sis faham la..setakat ni kedua² belah family syg sgt dgn ank sy..alhamdulillah now preg 19 weeks

Mcm mna pun awak tkut dik, lmbat laun perut awak akan besar, takkan awak nak ckp ketumbuhan dik, apa pun yg terjadi awak kena terus terang, baby dlm perut makin membesar, awak dh jdi ibu, awak kena kuatkan semgt awak, sebelum buka buku, telefon dulu klinik buat appointment dgn dorg, pastu awak pergi waktu sekian, sekian nnti awak tergkan dekt nurse, yg penting buku pink tu awak dh ada, free je dik, nurse tolong isikan utk awak lgi dik. Pergi buka buku, jaga baby dlm perut tu, minta doa pada Allah, minta lembut hati mak ayah, terus terang cakap baik-baik, akak doakan adik kuat tempohi ujian ni.. Lepas dh dpt buku pink jga mcm ic awak, jgn hilgkan ye..

Pergi bukak je buku pink tu. Tak ada apa nak di risau or malu kan. Risau kan kandung awak lagi bagus. Biar orang nak cakap apa. Sebab dah tahu salah sendiri kat mana kan. Esok lusa nanti nak bersalin or sakit apa apa senang awak jugak. Biar kena marah sekarang dari kena marah nanti dengan doc. Pasal famliy awak. Perlahan lahan lah cuba bagitau. Saya doakan family awak terima kesalahan yang awak buat. Semoga Allah pun beri kemaafan kepada awak. Solat taubat jangan lupa. Bila awak dah bukak buku nanti doc akan tanya sama ada awak nak jaga baby awak atau pun nak adopt. Kat situ awak fikir lah masak masak mana yang terbaik.

Jangan takut yer dik.. ape yg penting kesihatan awak & baby.. ramai lagi dalam dunia ni buat kesilapan..jadikan sebagai pengajaran & kekuatan untuk awak terus jaga diri & baby..jangan buat benda bukan2 tau yg diluar kotak pemikiran manusia dan seorang ibu.. perbaiki kesilapan dan terus jaga kandungan awak tau.. jangan buat kesilapan baru.. berdoa & mengadu pada Allah. In sha allah ada jalannya.. jangan lupa buka buku tau.. jangan risau. Anak2 ni ada bahagian rezeki mereka buat kita.. tak kira apa pun status.. sebaik2 perancang adalah Allah swt..

Awak harus bersikap bertanggungjwb atas perbuatan awak dengan cara menjaga bayi yg awak kandung.. Pastikan bayi kamu di jaga dengan sebaik nyer sekiranya awak mau menebus kesalahan awak.. Bayi tu suci.. Tk salah apa pun.. Dosa awak dengan Allah.. Jadi segera lh bertaubat nasuha Dan bertanggungjwb terhadap apa yg awak dh buat.. Mungkin dgn melahirkan bayi ini bole menghapuskan dosa2 awak.. Mana tau kn...kerna Allah itu maha Pengampun.. Banyak pahala wanita yg berjuang melahirkan.. InsyaAllah.. Mudahan kamu tergolong di dalam nyer.. AMIN..

Saya pun melahirkan seorang anak luar nikah..tak ada apa nak takut..nurse tak akan marah..kalau awak takut,saya boleh temankan...😊😊😊 yang penting kesihatan awak dan baby awak itu...mengandung ni banyak yang kena jaga...bertabahlah sayangku..❤❤❤ saya pasti mak bapa awak lebih sayangkan awak dan cucu meraka tu..marah itu cuma kejap je..sayang itu lebih...

4y ago

Annish, mulianya awak nk temankan 😢😢💪💪💪

Gi klinik buat buku merah dik. Pastikan baby dpt jagaan/rawatan yg sebaik2nya waktu dlm perut ni. Dia x bersalah. Yg dh berlalu biarkan berlalu. Jika x berkemampuan utk bela sendiri selepas melahirkan nanti, blh bg kpd yg memerlukan sbg anak angkat. Masa dpn baby tu penting coz jauh lg perjalanan hidupnya. Blh bincang dgn doktor yg merawat adik di klinik. Kuatkan semangat

Masa nk bsalin nti , buku pink tu pnting sbb doc nk tgok apa mslh kita slma preggy. Kndungan berisiko @ tak...Itu sgt pnting . Klau x buat buku, mcmna dri sdri nk thu apa pmslhan kita. Dan ini mmbhyakan ibu & baby . Lgpun msa nk bsalin mmg kna ke hosp & fmly akn tahu juga .jgn cuba2 bsalin sdri d rumah ya . Bahaya . Takut tumpah darah . Mintak d jauh kan .

5y ago

ya sy ada terbaca . meninggal lepas bersalin ank luar nikah . sedih sebab kematian nya kita tak tagu sempat taubat atau tak, kematian jya tidak dipanggil mati syahid sbb bkn ank sah , sedih sgt²,kalau tak mesti terus ke syurga . semoga jdkan ikhtibar utk semua .😣

Awk sensb sy sis,tp alhamdulillah family boleh trma bile terus terang,walaupn kita dh buat slh..Pg je buat sis buku pink,pntg utk ibu dgn bby..sy msa pg buat tu mak ayah siap temankn lgi,nurse nk bising pon xbole sbb dia tgk mak ayah kite ada skli,ayah sy yg uruskn jmpa nurse semua..semoga urusan sis dipermudhkan,ape2 bg la tau fmly ya..