boleh beri kata2 semangat tak ibu2 smua..

12w2d.. msh mual dan muntah.. bdn lemah je..mlm2 nk tdo dh start sakit2 bdn.. kiri kanan tk bleh.. ada masa kaki seram2 sejuk.. gelisah.. pkr mcm2.. pkr nk cpt scnd trim tp risau kalau blarutan lama alahan ni.. hmpir down.. tp rasa ksian kt bby.. tau yg dia tk slh..kuat tk kuat pd dri kita.. pnh tpkr bkn2.. perlukan kata2 smgat sb pjj dgn suami jgk.. please ibu2... berikn dorongan dan smgat.. terasa hari2 tu mcm lmbt je nk msuk fasa 2..#pleasehelp

6 Balas

Hmm saya taktau la sis untuk alahan ni depends pada badan org tu. Mcm saya start alahan masa 8 weeks smpailah 15 weeks. Masuk je 16 weeks tu alahan dah start hilang and selera mkn pon naik. Saya takde dalam situasi sis sbb pjj dgn suami. Apa yg saya boleh bagi smngat, sis kne kuat ye jaga pemakanan apa yg boleh masuk try and error dlu. InshaAllah saya doakan alahan sis cepat hilang. Paling kurang pon nak masuk 4 bulan nanti inshaAllah🤲🏻 mmg badan kita rasa sakit lemah muntah smpai badan lembik. Saya pon merasai dlu 😭 tapi saya pikir positif aje sbb pikir baby dalam kandungan. Kalau tak mkn nanti dia tak dpt zat. So saya hanya boleh mkn buah2 je dgn hirup sup panas. Tapi skrg pejam celik dah nak masuk 9 bulan dah🥰 takpe sis, be strong okay pikir positif dan baby sahaja. InshaAllah Allah taala berikan kekuatan pada sis untuk bertahan, 🤲🏻❤️ sis kne kuat tau nanti baby dah membesar akhir tri 3 sis lagi akan rasa smua bnda sakit, pinggang depan blkng sakit, lenguh nak tidur tukar posisi mana2 pon still sakit, tulang punggung sakit. Tapi takpe sis enjoy your journey okay, inilah satu pengalaman dan kenikmatan yg ibu2 dapat rasa❤️ untuk alahan tu akan ada masa dia hilang nanti👍🏻

2y ago

InshaAllah amin terima kasih untuk doanya sis🤲🏻❤️ moga Allah makbulkan amin🌹 saya makan buah jambu batu dgn anggur hitam. Anggur hitam saya suka sbb dia manis biji pon takde 🥰 bagus untuk hb jugak👍🏻 tula badan time alahan mesti berangin, dlu saya pon bnyk kali muntah angin muntah pahit yg warna kuning tu. Smpai sakitlah perut kat bhgain bwah tu dia tarik. Minum air buah2 sis, beli air oren sunquick ke air twister ke, saya beli susu HL sbb elok dlam dia ada acid folid. Saya mkn mcm tu je la masa awal2 dlu. Tapi mmg akan kluar balik la kadang tu😂 nak buat camne kan nak tahan tak boleh tetap kluar jgk. Takpe sis cuba ye, be strong mommy. Saya doakan sis dan baby sihat smpai akhir trimester hingga bersalin nanti🤲🏻❤️

Mommy u can do it. Saya pn sama mcm mommy PJJ since 2014. Pregnant anak fisrt saya dgn perut je. tapi tuhan tu sentiasa dekat sis. Sis set minda , perlu kuat utk baby, dan rasa syukur kini tak sendiri, wlpn xde husband di sisi, ada bby yg sentiasa bersama kita. Rajin borak ngn baby dlm perut ye. Fikir yang baik baik je , utk alahan dan sakit bdn tu semua boleh kita dptkn ubat utk kelegaan., tp kalau mindset kita negatif takut memudaratkan kesihatan kita dan baby. Sis, a) mual dan rasa nak muntah, sis cari ubat tahan muntah, amalkan teh halia utk buang angin dan rasa mual, cari cereal atau energybar utk gantikan mknan yg kita x selera mkn. b) cari spray/cream utk relif sakit sakit sendiri dan otot tu, ada jual kt farmasi, kalau nk lebih selesa beli maternity pillow . Kalau keletihan amalkn zikir fatimah ye. Kita kuat insyallah anak yg lahir juga ikut kuat sama.. tke care mommy.

Saya bila sakit sampai tahap menangis..rasa down..lepas tu saya cari semangat balik.. kesian kat baby, kita kena kuat.. Alahan tu nanti akan hilang bila sampai masanya nnt dia hilang.. sy cuba macam2 jenis makanan untuk kurangkan alahan.. makanan masam je boleh masuk stakat ni..kalau yg manis2 mesti muntah.. skrg boleh makan buah oren, jambu batu dengan mangga.. buah tembikai muntah buah naga pun keluar balik.. bila makan buah masam2 baru perut selesa.. dia ikut badan masing2.. kuatkan semangat ya demi baby 😁💪🏻 tak lama tu nak msuk fasa 2..sabar sikit je lg..

xtau la nk komen apa pasal alahan ni.. sy pun mula2 takde alahan cuma xboleh mkn nasi je tapi bila masuk je 2nd trimester, terus mcm2 xboleh mkn, mkn sikit muntah, bau xsdp sikit muntah, tgk benda yg menggelikan muntah, bau hanyir pun muntah.. pakai baju semalam pun muntah.. penat mmg penat tapi fikir anak, kena kuatkan semangat.. tetap paksa mkn, sbb nk bg anak zat, dia sedang membesar.. tetap kena kuat demi anak.. apa yg boleh mkn, mkn je.. buah2, minum susu.. selalu cari apa yg sesuai dgn tekak.. semoga awak sentiasa kuat 💪

sy 7w..sy gastrik teruk, serta cirit dan muntah..ada juga sakit2 badan.. sy faham situasi awk..awk mesti pk positif slalu ye, apa yg awk lalui itu sementara saja,jd kan apa yg kita lalui ini sbg satu moment indah utk baby kita..dan yg pasti ganjaran pahala utk mommy yg sabar..kita sama2 doa byk2 supaya ianya cpt berlalu..semoga awk ceria, kuat ye...

jangan risau sis...alahan Tu Normal....semua badan x sama Ada juga yg xda alahan....skg I pregnant 2nd baby...alahan dia teruk smpai X suka dgr suara or tgk Muka suami....tapi Kita kena kuatkan semangat utk baby kita dlm perut...bnyakkan berdoa n makan makanan yg berkhasiat...

2y ago

terima ksh mummy2 semua 🥺 sy cuba untk kuatkn smgat dmi bby.. doakan sy.. 🥺