Assalamualaikum semua Sy nk tnya Sy ade Kuar drh sikit sgt TD Sy dh pregnant 11week 5dy..bahaya x

11week5day

4 Balas

Better sis trus ke emergency. Mcm sy tempoh hari, 2 kali alami kluar darah coklat2 tp xbyk. First, masa 6 w +. Doktor check pakai pap smear utk check bukaan rahim(alhamdulillah masih tutup) dan scan cuma masih nampak kantung. Doktor cakap boleh jadi sbb proses penempelan atau threaten misscarige sbb kndungan masih terlalu awal. Doktor suruh bedrest n jgn buat kja berat2 dan scan balik 2 minggu lagi. Alhamdulillah selepas 2 minggu sy scan, dah 8 w +, nampak janin dan kerlip jantung. *sy keluar coklat skli shja pada hari sy ke emergency Second time, sy kluar darah lagi smsa kandungan 10 w +. Sama jugak, trus ke emergency, doktor check (pap smear),ada pendarahan di pangkal rahim tapi rahim sy masih tutup. Lepas tu scan, alhamdulillah baby membesar ikut week and masih ada kerlip jantung. Jadi doktor cakap threaten misscarige. Doktor suruh balik n bedrest, n kena extra bhati2 dalam aktiviti, no sex. Tapi kali ni doktor ada bagi ubat duphaston utk dimakan slma 2 minggu. So 2 minggu lagi, kena scan balik. Sy akan scan balik pada 6/02 ni. InshaAllah semoga baby sihat. Aamiin YaRabbal Alamin. *masa yg scond ni, bkn coklat shja tp skli dgn darah(xbyk) dan ada darah ketul(ketulan kecil hujung jari). Pun sama jugak, kluar skli shja smasa hari sy ke emergency. So sis, bila kluar coklat2/darah. Kena pergi terus ke emergency. Nanti doktor akan check and explain. InshaAllah smoga baby n sis baik shja 🥰

1y ago

aminnn terima kasih😊

kalau saya tanpa ragu2 saya terus jumpa doc sis. tu pilihan yg terbaik saya rasa

Dokter di KK pesan kalau ada bleeding, perlu straight away ke hospital

Kalau ada bleeding terus p hospital.