Pernah tak??

11w, Lepas makan meggi & fast food mesti rasa bersalah dgn baby? Walapun makan sekali sebulan je, tapi buah & ubat kk memang makan tiap hari tanpa miss ##firstmom

16 Balas

Sebelum ni pernah makan maggie masa mengandung 20weeks macamtu. Nak dibuatkan benda dah nak jadi kan , esoknya pergi check up kk untuk rutin setiap 2minggu (sebab stiker kuning😆) , sekali check bp naik memdadak + ada ketone dalam urine😅 Makan pulak sejenis tak beringat , tak sedar diri tu mengandung , makan sebungkus habis + perencah tomyam 2paket sekaligus😅 Nak kata apa , ulang repeat bp masih sama & takde tolak ansur , doktor kk tolak kita dekat wad terus. Tambah2 kita gdm on ubat & insulin. Masa mengandung ni memang susah nak kawal makan lagi2 kalau dah sangkut gdm. Masuk jela wad dengan redho & rehat lah puas2 dalam wad 8hari😁 Lepas dari tu , memang tak sentuh dah magie walaupun teringin sangat. Demi baby dalam perut , saya tahankan je & banyak makan sayur , ulam2 & buah jambu batu. Jambu batu best , boleh naikkan bacaan hb kita jadi cantik. Apa pun , kalau awak rasa was2 nak makan , amek rasa boleh lah. Jangan macam saya , balun tak ingat dunia😂 Hope awak & baby dipermudahkan semuanya ya🫶🏻

8mo ago

Aamiin aamiinn, semoga awak dan baby pun dipermudahkan segalanya😊❤️

Masa saya preggy 1st trimester mmg x boleh accept nasi mmg nak makan maggie or mee mcm tu je. Masuk 2nd trimester pun rasa nak sngt makan maggie. Tapi tula fikir baby kat perut so kalau saya betul2 terasa saya share with husb. Just buat rasa2 je tak makan pun satu bungkus maggie tu. Tu pun saya terus makan buah banyak2 sbb rasa bersalah. Btw fastfood saya ada je makan tapi tak kerap. Nasib lah saya mmg sejenis tak berapa minat pun fastfood. Tapi yg suprising nya after gave birth saya tetiba suka makan doughnut 🥲 tetiba mcm suka manis2. Padahal saya tak suka manis dulu. Omg i need to control it if not berat takkan turun.

mudah je awak, if awak rasa bersalah then stop makan. kalau nk makan then awak kena stop berfikir mcm tu. masa pregnant 1st&2nd baby sy selalu je makan. boleh kata setiap bulan mesti mkn. selalu mkn kfc, mcd, 4finger, pizza, air coffee lagi la mmg favourate. sbb waktu lunch agak susah sy nk cri port mkn. sy byk order grab or food panda ja

sy 18w++ bru mkn maggi .dn yg pedas2 😂 klw fast food tu, mcm pizza, rsanya msa trim1 hrituuu sminggu 2x .pizza plk sberang je dgn tmpt krje 😂apa x nyaa ngidam trosss pergi beli.. yg sy elakkan msa tu mnuman bergass.ubat pn sy byk missed 😅😅😅alhamdulillah skg tgh tggu minggu brsalin

xpnh. sbb kita yg kne pandai control. cth..teringinn sgt nk mkn megi. makan aja. tp jgn la smpai hari. mcm sy, mmg megi tu mcm bf sy dari zaman blaja. so bile pregnant, sy ckp. ok blh mkn 2 kali je sepanjang 9 bulan pregnant. gitu la. sudahnya skrng tngok megi pun x turn on 🤣

Sy sblm thu prgnant sy mkn megi,mkn mcd ,Pizza .,goreng nget,kntg..hahhaah..dpt je thu sy tinggalkn smua walaupon hti nak sgt mkn,nak dpt double line bkn sng,7thun sy tgu..doakn sy n kndungan sihat ..

8mo ago

Thanks ..aamiin

masuk trimester 3, baru saya berani makan fast food tapi jgn minum air gas. klu minum air gas juga, mmg cari penyakit 😅. meggi saya mkn perisa ayam or sayur. meggi perisa yg pedas2, mmg x mkn langsung wlupun teringin. tu pun jarang.

X pernah pon rasa bersalah.. sbb bukan makan selalu pon… sampai lah dah 4 org ank.. waktu preggy mkn je selagi boleh.. janji berpada² … Alhamdulillah ank² semua sihat…

Pernah. Lepas tu saya tak makan dah sampai bersalin. Lepas bersalin pun jarang2 sebab dah terbiasa habit masa mengandung.

8mo ago

I can feel u sis 🥲Asbab tu la gaya pemakanan saya lebih sihat sekarang. Thanks to my little precious 😊

sy pnh mkn maggi pedas giler kes terliur punya pasal, lps mkn baru sedar yg bdn ni tgh mngndung mkn xingat kt ank lgsung 😅