Baby dec 2020

13/12 - Pukul 10am bangun tidur gara2 sakit perut. Ingatkan sakit biase je, pergi toilet tengok turun darah dah. Lepas je mandi ape semua, dah mule rase contraction, sejam dalam 2 kali je. Masuk je maghrib, dah start setengah jam sekali. Still tahan tak pergi hospital. Konon nye nak tunggu betul2 sakit. Sekali hambek kau, pukul 2am, memang dah tak boleh tahan, ingat nak tidur, tapi contraction makin kuat. Terus call laki aku, cakap tak tahan sakit. So dengan pantas lah laki aku balik, antau g hospital. Sampai hospital, check jalan bukak dah 4cm, ingat kene tolak lr terus, eh tak nye, disebabkan covid ni 6cm baru dia tolak. Takpe lah, sekurang2 nye Lega dah hati ni sebab jalan dah bukak. Dalam hati harap2 boleh normal. Dah check jalan, kene tunggu dekat bawah dulu, sebab katil penuh. So, takboleh nak check in lagi. Tunggu punye tunggu, pukul 5am, baru ade katil. 2jam jugak lah menunggu. Mase dah sampai kat katil, makin kuat contraction, punye lah tak tahan teran sikit2, ketuk ketampi, jalan2. Pukul 7, sarapan sampai. Ikutkan hati taknak makan. Sebab tengah sakit, memang tak lalu. Lepastu nurse nampak muke menahan sakit ni, dia bagi tahu dokter, dokter check jalan bukak dah 6cm. Dalam hati aku punye lah seronok. Lepastu nurse pakse suruh makan, sebab takut takde tenage. Gagah lah makan jugak. 730am tukar baju, terus tolak lr. Sampai lr, semua datang check jalan bukak 7cm, contraction makin kuat, ctg baby mula dah tak cun. Sekali dokter dok seluk2, pecah kan air ketuban, ctg baby makin drop sikit demi sikit. Lepastu dia suruh aku teran jugak dalam keadaan jalan 7cm,dalam mase sama dia tolong. Setengah jam je dalam lr, tapi takde rezeki nak beranak normal. Terpakse emergency ceaser. Luluh nye lah hati, 7cm dah bukak. Tapi disebabkan nak selamat kan baby, reda jelah. Sampai je bilik ot, dokter decide untuk full bius, sebab pukul 7 aku baru makan. So dia takut aku muntah. Kalau nak tahu, ctg baby aku dari normal, drop sampai 70. Tu yang terpakse emergency ceaser. Alhamdulillah, anak aku selamat lahir pade 14/12 pukul 940am.

Baby dec 2020
30 Balas
 profile icon
Tulis jawapan

Pengalaman yg lebih kurang sama mcm saya, tp saya dah bukak jalan 10 cm teran2 tak lepas try vacuum takleh try forceps takleh last2 terpaksa akur emergency ceaser full bius. Hanya Allah je tau perasaan time tu tp takpe la janji baby dpt kuar dgn selamatnya, alhamdulillah keluar hero saya 26/12 pukul 12.51 am 😊

Baca lagi
1y ago

Ha’ah betul, sbb first time mum kan selalunya mmg dr buat episio. Tu la takpe la bahagian masing2 kan, Allah dah atur sebaiknya 😊 ha’ah masih pantang belum sebulan lagi

VIP Member

Alhamdulillah sis. Yang penting anak selamat. Dsn ibu pun baik2. Sama macam saya. Emergency czer gak. Pnjg cite dia.. Haha. Anyway, congratulations once again. Selamat berpantang. Jaga diri taw ibu. Moga baby jd anak soleh/ah buat kedua orgtuay InshaAllah.. Amin.. #TAPSupermoms #TAPxTanamera

Baca lagi
1y ago

Alhamdulillah. InshaAllah. Aamiinn Yarabalalamin.

Comel Baby ^•^ Apa Pown , Tahniah Sis Sbb Dah Berjaya Melahirkan .. dan Selamat Berpantang~ Untung Sis Dapat Habis Pantang Sebelum Raya .. Hhehee

1y ago

Kann, takde lah terliur time org makan rendang nanti 😂😂. Alhamdulillah. Terima kasih 🥰

Tahniah sis.. nak tanya hospital mana ya sis bersalin.. Alhamdulillah baby sihat.. ibunya pun sihat.. pantang baik² ya sis. 😊

1y ago

Hospital ampang sis. Alhamdulillah. Terima kasih 🥰

alhamdulillah semoga dipermudahkan segala urusan☺️tahniah ye mummy

1y ago

Alhamdulillah. Terima kasih 🥰

alhamdulillah....xpa puan, jnji baby selamat dn sihat....selamat brpantang

1y ago

Itulah. Janji semua selamat. Alhamdulillah. Terima kasih 🥰

betul ke kalau deliver hspital gomen mmg mcm ni eh dorg bt time covid ni?

1y ago

Depends. Tengok hospital sis

tahniah sis & selamat berpantang. syukurlah lah baby sihat, comel sgt

1y ago

Alhamdulillah. Terima kasih 🥰

suka nya baca pengalaman2 mommy bsalin..

Post reply image

Ctg tu ap sis? maaf sy baru first preggy. tak thu lagi

1y ago

wc