Kualiti n kuantiti

Yang penting sekarang adalah KUALITI bukan KUANTITI..nk anak ramai x kisah,asalkan cukup segala kebajikan anak2..jgn ank berderet tapi hidup kais pagi mkn pagi,kais ptg mkn ptg..sian nasib anak2..siapa setuju..

14 Balas

Sy anak tunggal dlm family. Husb plak ada 2 beradik (dia ngan abg dia) jd saya nka ank yg ramai supaya tua nnt tak keseorangan..slalu nk pg mana2 akan terfikir mak ngan ayah kat kg xde org (anak2 lain) jenguk2.alhamdulillah skrg saya nk masuk 5 org anak da. Smga mereka mbesar jd anak2 yg soleh & solehah yg bole jg & berbakti pada sy ngan suami bila da tua nnt.

Yg ni sgt subjective n sensitive. Ada insan dianugerahkan rezki mudah dpt anak. Dari konteks ayat diatas sy tak boleh terima sekiranya tiada perancangan sedangkan isi rumah sendiri tidak cukup menampung terutama yg asas. Apapun kita merancang Allah swt menentukan. Sgt tidak adil & tiada amanah pada anak2 yg terabai nafkah zahir & batin.

5y ago

Ye ape yg penting ade perancangan

Btl ckp sis tu.. tp kte sndri tak boleh menidakkan takdir yg Allah akan bg pd manusia.. buatla planningcmne pun,klau dh ditkdirkan, jd jugak dpt bby baru.. Fitrah manusia.. anak2 pn juga sbg punca rezeki buat setiap kluarga..

Stiap ank telah dijamin rezki n stiap ank adalah rezki dr Allah biarpun bkn dlm bentuk wang.. Tp kalo xnk ramai ank blh je nk planning, kalo nk ank blh brenti planning kn..

ni lah ayat sya dr dlu smpi skrg...bila org duk tnya psal nk ank rmai or x😊 tp sapa kita ntuk mnidakkan takdir dr ALLAH S.W.T ...

suami pn main peranan, klu dia nk anak lbh mesti mauk usaha lbh juak carik rezeki.. isteri pn pandai2x budget

rezeki sebenarnya.. klu mampu x salah, janji kita usaha.. tepuk dada tanya hati

Betul sis...semoga sentiasa dimurahkan rezeki...amin 🤲🏻🤲🏻🤲🏻

Betul tu... Tak yah berlumba dengan bilangan anak...

🙋🏻‍♀️🙋🏻‍♀️