Teringin nk jadi ibu...tpi x berjaya

Walaupon baru 3 bulan kawin tpi x berjaya utk mdptkn zuriat

36 Balas

Truskan usaha dan doa. Yg paling pnting jgn stress. Pegang satu je, Allah akan berikan sesuai dgn keadaan kita. Allah tahu bila wktu terbaik. Kdg kita rasa kita dah bersedia namun tidak. Dan Allah sedang menguji hamba Nya. Mcm sy setahun lepas kawen baru lekat. Lekat2 kne ectopic. Allah... Hati wanita mana yg x remuk. Disaat x punya anak tiub sebelah kiri dah pun dibuang. Namun Allah tuh maha penyayang. Dy sedang menguji sy. Setahun selepas ectopic sy lekat sekali lagi setelah hampir 2 taun menunggu. Skrg 10 weeks dah. Lepas ectopic mcm2 sy usaha siap mkn pil kesuburan sbb susah nk lekat dgn sebelah tiub, dgn masalah hormon. Sy dgn suami enjoy bdua, dating puas2 ketika cuba dptkn anak. Mcm sy pergi mengurut zuriat tiap bulan. And then make sure bersama semasa wktu subur sehinggalah tarikh period selang 2 hari 2 hari. Selepas bsama ckup tggikn kaki 30 minit trus baring mengiring sampai pg.

Saya tunggu 2tahun sis. Sabar je dulu. Hidup puas² dengan husb. Saya masa mula mula kahwin macam sis jugak. Kahwin nak baby awal. Selalu fikir pasal anak. Asal lambat period je fikir pregnant. Bila check upt negatif hampa. Stress... Pastu macam² fikir. Sebenarnya sifat ragu kita tu boleh jadi payah lekat jugak tau.. Masuk tahun ni saya ingat taknak dah fikir pasal anak. Fokus. Suami pun tak ada desak² ada rezeki adalah.. Suami minta saya jangan ragu² dengan Allah. Saya belajar redha dan terima. Tanpa sedar sis. Dalam tak fikir langsung terus saya lekat. Betul kata suami saya. Kita kena yakin. Jangan ragu...

After married sy pun kosong 6 bulan. Sy bpikir positif je. Tetap berikhtiar dan tawakkul sis. Jaga pemakanan, minum acid folic, sering sering jalan menginap dg suami utk dptkan suasana yg baru, and jgn lupa hitung kapan masa subur sis. In sha Allah nnti Allah bagi kepercayaan pd sis.

4y ago

Minuman acid folic cantohnye please tq doakan saya yup Aminn

rileks la.. jgn stress, Igt Allah sebaik2 perancangan😉 kita ni hamba berusaha tpy ketetapan tu pd Allah jgn lupa tu. sentiasa bersangka baik & jgn mengeluh tau. sabar tu indah In Sha Allah tiba wktu yg tepat Allah beri anugerah terindah yg awk idamkan♥️

4y ago

IndyaAllah tq

X perlu tergesa2 nak dpat baby, just pkir yg Tuhan akan bg pada waktu yg terbaik je. 3 bulan tu masih awal lgi sis. Klau stress, nnt hormon imbalance lagi ssah nak kira waktu subur. Just follow the flow dlm masa sama usaha yg penting. 😊

4y ago

Ok tq insyaAllah doakan saya yup Aminn...

Jangan terlampau stress fkr psl baby . sbb kalau tlampau stress pn tkboleh.. bykkn berdoa.. in shaa Allah, Allah akam bg bila kita fh ready.. skg ni consume folic acid dlu.. prepare bfore dpt baby okay..

4y ago

Ok tq mia trai

Awal lagi.. enjoy dulu hidup berdua.. allah akn beri tepat pada masanya.. disamping tu pemakanan kna jage, bersenam ambil acid folic setiap hari.. sy dulu pun setahun lebih kawin bru lekat.. all the best ya!

4y ago

Acid folic tu pil, boleh beli dkt farmasi.. sepapan rm1 je.. mkn waktu pgi sblm breakfast.. atau bila2 yg awk tringat nk mkn just mkn je.. sblm nk tdo pn bley mkn..

Sabar sis saya 4 tahun tunggu first saya gugur.. After 2 years saya preggy blik now skg da msuk 12 week.. Allah akan beri bila tiba masa.. Alhamdulliah moga Allah permudahkan.. Doa adalah senjata utama..

kan awal lagi kenapa nak berharap sangat. Allah akan bagi bila tiba masa nya. Tak payah nak serabutkan kepala. Yang berpuluh tahun kawen pun ade yang masih tak dapat lagi💆 saya 2 tahun baru dapat.

4y ago

Saya mmg nk baby sbb tu nk iktiat

Tak apa sis boleh usaha lagi. Sy rezeki datang selepas 6 blan kawin.. Apa sgt kalau nak dibandinhkan dgn org yang bertahun kawin tu.. Huhu. Apapon sy doakan sis dipermudahkan urusan kelaj 😊