Jemur baby kuning

Waktu pagi dkt area rumah ni matahari tak kena . Harini hari ke 14 kuning Masih 200+ doktor ambik darah nak tengok ada masalah apa2 ke. Mama is pening sebab kuning tak turun2. Hmmm

8 Balas

pengalaman anak sy prolonged jaundice.. kencing berak oky..berat naik bnyk sbb kekerapan menyusu sejam/2 jam menyusu..tapi kuning tetap turun naik..usia 2 bln bru clear jaundice..4kali ambik darah,semua normal..last skali Dr diagnosed breast milk jaundice..so santai ya mom..selagi berak kencing oky,berat badan naik.. enjoy ja.. kuning dia akan hilang sendiri

2mo ago

sama mcm sy 2 bulan baru betul2 clear kuning.. doktor cuma ckp darah parents dua2 O+ve tu mungkin faktor baby lambat turun kuning

sama macam baby saya dah jadi prolonged jaundice,hari ke-14 bacaan 170++ lagi, saya bagi susu badan ja puan, anak saya sebulan pun masih lagi kuning, hari ke-46 ambik lagi darah dan baby baru habis dari kuning. kuning ni keluar 80% melalui najis, 20% air kencing.

Jangan jemur baby la.. Bawa baby jalan2 dlm 5 ke 10 minit kena cahaya matahari pagi utk dapatkan Vitamin D OK la. Letak gitu jemur, tak sesuai. Bagi baby gerak. Main dgn dia. Kerapkan penyusuan dan Pastikan kerap kencing dan berak juga.

ada orang bagi petua waktu tidur buka je lampu, jangan tidur pakai lampu malap. tak sure jadi ke tak. ataupun awak boleh beli lampu jaundice dkt shopee untuk last choice.

kuning ni cara dia just susukan dia je...sbb kuning keluar melalui najis...bila kita susukan bby akn yak...kuning akn keluar....

4mo ago

saya dah susukan , berat naik tapi kuning yg tak turun2. mcm doktor ckp biasa kalau baby kuning berat turun sikit sebab kadang dia kurang susu. ni susu kerap berak kencing ok kerap , kuning slow nak turun

saya jemur baby wktu ada jaundice 10 naya bukan turun malah naik 15..dh 2 mnggu dia kena cucuk pronolg jaundice

Sy ada baca tua org tua mandikan dgn air sirap,atau mandikan dgn daun kucai yg di blender (ambil air+gula merah)

4mo ago

kucai dah try , Dari 5 hari turun 20 je Dari 234 to 217. doktor pun jem berat naik , susu berak ok. kuning tak turun

kerapkan bagi susu. 2 jam sekali mesti bagi baby susu. baby kne kerap berak kencing baru kuning turun

4mo ago

dah cuba Dari baby lahir , kerap susu Dan kerap berak kencing , baby kuning tak turun2