Perlu ke sendawa

Wajib ke sendawakan baby?#firsttimemom

9 Balas

wajib sendawakan untuk minum susu formula bukan BF..anak saya minum FM kkdg saya bgi susu baring dia pon terlelap smbil nyusu tpi sengetkan bdan masa bgi susu lepas susu pon senget je bdan sbb dia suka tido senget jdi xnk kcau dia klo lena tpi saya sengetkan je badan bila dia rasa jeluak xde lah tersedak susu tu saya lah xpasti org lain mcm mana ..sbb ank jnis susah tido mmg high demand colic susu pon baring tpi tula tips sy kene sengetkan masa nyusu atau lepas nyusu tnpa sendawa klo dia tertido

7mo ago

sorry sis mengiring ,terbiasa pulak dgn bahsa senget ..

Saya lepas susukan baby df, selalunya dia terus tidur. Saya tegakkan dia tepuk2 sikit if tak sedawa saya baringkan terus. Tapi nnti jeluak. Berapa lama masa utk sedawakan baby? Kalu dia dah tertidur macam mana?

klau bgi susu badan, tak perlu pun sendawa. klau susu fm wajib sendawa kan. klau baby ambil masa nk sendawa dan nampak dia selesa tidur, takperlu paksa. just monitor shj

7mo ago

Tapi kalau baby isap df sampai tertidur pun perlu sedawakan ke? Kalau tak sedawakan tu punca bloated ke?

anak saya minum susu badan,lepas minum susu selalu terjeluak, saya selalu sendawakan baby. sekarang dh 2 bulan,lebih, Alhamdulillah dh berkurang.

Wajib sendawa kan supaya anak tak rasa perut kembung atau sebu . Kalau tak sendawa kan baby akan terjeluak / muntah susu boleh buat anak tersedak

wajib sendawa x kira ssu badan or fm..kembung bb jd x selesa nnt.wlau ambik masa bnykkan tukar position cara utk bg sendawa.

Sy bg fully bf . Try sndawakan tp xsndwa2 pon 🤣 last2 bia je.

your bby ambi msa yg lma ke nk sndawa?? dh cuba mcm2 position?

wajib klu x bby blh meragam bloated.

7mo ago

Ambil masa dia nk sndawa