Breast pump

Wajib ke beli breast pump ? Breast pump brand ape yang okey ye ? Mommy boleh suggestkan tak sebab saye tak tahu sangat pasal breast pump ni.

21 Balas

For me, i beli sebab i penat nak bangun menyusu mlm2 badan terlampau tired and sleep deprived. I tak boleh sllu bangun mlm i akan migraine and i ada health condition. I selalu outstation and i akan pump susu bila ada time free. Tapi kalau you housewife, terpulang la. Sbb you akan sllu ada dgn baby. Tp ada je housewife pun guna pump jugak. Klu nk beli, pergi kedai yang boleh try pump sebab kena ukur size nipple tu. Kalau tak sesuai nnti sakit masa nak pump. Ni pendapat i la. I guna medela breast pump. Harga agak mahal but for me sgt comfortable. Skrg ada yg jenis handsfree, senang masuk dlm baju pump org tak nampak. Bunyi pun x kuat

kalau mcm sy, sy mommy yg berkerja. jadi breastpump tu mmg keperluan sy. masa 1st baby sy epmom. jd mmg pakai breastpump sentiasa. 2nd baby sy pump waktu berkerja sahaja. mlm baby directfeed. depend pada situasi. mcm ada je housewife yg guna breastpump. incase kena tinggal baby dkt rumah. jadi ada stock utk baby minum susu. breastpump ni awak kena cari kedai yg boleh test dulu sebelom awak beli. sbb ada byk jenis breastpump. dan awak minta seller guide awak dlm pemilihan size corong

wajib ke tak wajib ke ikut pada sis, nak pump ke atau nak direct je. kalau nak pilih breast pump kene cari corong sesuai ukuran nipple sis. https://feedbyumminajla.com/tips-pilih-corong-pam-yang-betul/ da ukur baru sis boleh tentukan brand apa yang sesuai dengan sis. lain brand lain size corong pump nya. sebab kalau tak kene corongnya akibatnya breast akan sakit dan susu keluar tak banyak. boleh jadi breast bengkak. ni dari pengalaman saya laa 🥰

Kalau sis kerja dan niat mmg nak susukan anak sepenuhnya dgn susu ibu mmg kena beli sbb nak buat stok susu. Kalau housewife xpa lg tp bergantung pd keadaan jgk la mcm mna. Sy beli lps bersalin sbb x sangka susu sy melimpah sgt sampai kerap sgt bengkak susu.. so sy buat stok susu jgk walaupun lps bersalin sy sambung cuti penyusuan.. sekarang byk brand dan ibu prefer jenis mcm mna.. better p kedai dan survey dulu ya..

Kalau sy, better beli jaa standby sbb kdg2 bengkak susu & susu penuh breast pump mmg sgt mbantu.. x prlu beli yg mahal2 pun mcm sy ms first preggy beli jakk yg murah kat shoppee Real Bubbee x smpai Rm100 pun suction pun okay.. kalau ada bajet lebih boleh usha yg mahal juga 😁 skrg utk 2nd baby sy aim yg wearable type breast pump since sy bkerja n sntiasa busy perlu bgerak

6mo ago

Kalau bengkak susu takleh pump sis nnti makin sumbat. Lactation counsellor sarankan untuk marmet and tuam

Sy exclusive pumping. Sy guna medela harga seribu lebih. Lepas guna sekejap, menyesal pulak. Walaupun boleh guna handsfree bra, masih agak besar, susah nak buat kerja rumah. Sgt byk parts utk cuci. Patut beli wearable breast pump. Kecil, boleh pakai dalam baju. Sis cuba google wearable breast pump mcm mamanex.

Bg sy klu kerja mmg wajib.. tp klu xkerja pun boleh je beli.. bkn pe.. sng klu nak kuar tetiba ank nk susu.. kdg tu xsemua tempat sng cari tempat nyusu.. tp beli la yg murah2 dl.. sbb ada stgh bdk xmo susu botol walaupun dlm tu susu ibu.. mcm anak sy.. jnuh ajar botol n puting.. last2 xguna pun 😅

Bagi saya wajib beli kalau puan jenis bekerja, macam saya siang tu kena pam buat stok susu, malam direct feeding kat babynya. Jenama tu kena survey dulu sebab dia corong tu ada saiz la apa lah heheh. tapi saya pakai jenama anakku yang rechargeable.

I kerja kat kedai baby, pada i customer yang try breastpump banyak bagi feedback setiap breastpump kat situ, paling banyak org suka, jenis handfree senang guna, takbanyk part cuci, brand autumnz marvel, harga pun murah.. kalau tubing brand mamanex

breast pump sesuai utk ibu yg nk kembali bekerja sbb nk buat stok susu. yg x bekerja pun bagus kalau ada boleh buat topup stok, memudahkan kerja. But it's costy so ikutlah poket. kalau ada duit sy sarankan beli je sbb mmg berguna