Bayi tak membuang air besar dalam sehari

Wajar ke bayi tak membuang air besar langsung dalam sehari ?

3 Balas

Baby sis exclusive bf or fm or dua2 sekali? Kalau fully / exclusive bf, it's normal kalau baby x membuang utk 2 /3 hari. Hari berikutnya baby tetap akan membuang, dan ada baby juga yg berak 2/ 3 kali seminggu sbb fully bf. Sis monitor najis baby colour apa and brp kali baby membuang. Kalau najis warna mustard yellow is normal sbb fully bf. Kalau fully fm sahaja, kdg2 ada baby yg x berak sehari tu, dan next day tu mungkin pagi / tengahari / petang mcm tu, baby mesti akan berak. Normally fully fm, warna najis tan green which is normal also. Kalau sis mixed bf + fm, juga perkara biasa kalau baby x berak sehari tu, next day baby mesti akan berak. Kalau mixed milk, warna najis kebiasaanya warnanya tan green + mustard yellow. TAPI sis kena pastikan baby berak juga, kalau baby nangis2 sbb perut x selesa nak berak, mungkin sembelit - kalau sis guna fm, jgn pekatkan sgt fm tu so baby senang membuang. Sis boleh juga rujuk pakar doctor kanak2 utk info selanjutnya / nasihat.

Bby sy bf..baby sy sebulan lebih..dia x membuang dlm 2 hri..tp asyik buang angin je..normal ke mcm tu?

3y ago

Alhamdullilah..bby sy dah berak ok dah..skrg bby sy dah 2 bulan 24hari..

Bby fully bf..and najis color kuning cair..