Hi Mommy2 nak tanya la .. time preggy ni boleh ke kita amalkan minum vitamin yg 1000mg ?

Vitamin redoxon 1000mg

Hi Mommy2 nak tanya la .. time preggy ni boleh ke kita amalkan minum vitamin yg 1000mg ?
16 Balas

Kalau sya dr xbagi ambil sebarang vitamin tambahan lain melainkan dari dr ..mcm kes sye kurang vitamins c dlm darah so dr nasihat byk makan buah-buhan2 lebih selamat utk kandungan..so ubat dri dr bagi iberet folid.so sye just ikut directions dr dan kk aje setakat xberani nk tanggung risiko.

makan ubat yg doctor or nurse kk bagi tu je sis..da complete dalam tu..klau sis tambah lg dgn 1000mg vit c..mcm overdose pulak pdhal bdan terima vitc c 90mg je..selebih nya klua semula lalu air kencing..tkut effect kt buah pinggang..

kalau doc x suggest x perlu. lagi 1 1000mg too high dosage. bdn kite perlu kn 75mg jer vit c per day. x perlu tinggi. mkn je buah orange sebijik sehari. or buah jambu batu, betik, anggur, and so on.

Org mengandung makan vitc 100mg sehari sj,,sblm ni sy ada tanya dkt frmsi kk..disebabkan sy mkn iron 2biji 2x sehari..boleh x mkn 2biji vitc..dia kata x blh,cuma sbji shari dgn dos 100mg..

sy penah terbaca masa search redoxon ni tak boleh makan time pregnant..sy tgk dekat website dia..better makan new obimim..dlm tu semua vitamin ada.

Saya penah tanya dr, boleh tak makan vitamin C ni. Dr kate nak buat ape 😅 dalam zincofer tu semua dah ade. So, dr tak suggest amik.

2y ago

Btol..btol... lpas tu doktor cakap baik ambik buah buahan

Biasanya sebarang vitamin tambahan, perlu mendapat nasihat doktor terlebih dahulu. Saya dulu doktor lagi suggest makan buah-buahan je

Ambil 500mg je mommy , potong separuh 😊 sebab dr bagitahu ambil 500mg je

blh je mkn tp jgn lebih 400mg tu je... nnt ada masalah buah pinggang...

knp nk mkn vitamin ni?😅 ubat yg kk bgi dh ckup dh vitamin