Vitamin C 1000mg

Selamat pagi Mommies .. Saya nk tanya, boleh ke kita makan vitamin yg 1000mg ni ?#ingintahu #pleasehelp #firstbaby

Vitamin C 1000mg
14 Balas

Klu kandungan baru 1st trimester ni, 1000mg bahaya kot sis utk baby. Tinggi tu. Baiknya sis mkn oren/ apple, dll yg natural dulu. Kandungan da matang mgkin bru ambil, itupun kene consult dgn doktor dulu ya. Vitamin C x perlu bnyak pun, boleh rosak buah pinggang. Mana2 supplement klu sis ambil Kene bnyak minum air tau sis. Sbb sy ada pengalaman turun darah selepas ambil vitamin B+C. Sejak tu sy serik sgt.... Skrg ambil Asid folic dgn pil kalsium shj... Harap sis rujuk doktor dlu ya.

2y ago

Baik sis .. terima kasih 🥰🥰🥰

Nak makan tu memang boleh, tapi sebenarnya tak perlu pun. Sbb terlalu banyak dosage pun akan dikeluarkan balik jadi air kencing. Unless dalam supplement kita yg lain takde kandungan vit c lansung, atau kita memang takde makan apa apa buah/sayur/makanan bervit C.

2y ago

Terima kasih Puan 🤗🤗

so far saya makan flavettes 1000mg sejak hamil dan sudah ambil vaksin dos 1,2 dan booster semuanya ok je. tiada kencing kotor. tapi pastikan air putih mesti minum banyak 😊 saya da buat details scan dan baby pon sihat walafiat dan tiada masalah

tinggi dosage .. if possible bahagi 2, dan makan separuh setiap hari. tapi kena maske sure air minum mininum 2 liter utk support buah pinggang buang lebihan dos melalui air kencing

2y ago

Terima kasih mommy 🤗🥰

seelonya 60mg-90mg sehari jer sis if terlebih done nanti akan dirembeskan menlalui air kencing juga dn benda pinggang hari tu ada tengok doktor bagitau kt ig dan tiktok.

Boleh makan. Cuma kalau boleh cari yg 500mg. Sbb bila terlalu byk melebihi dose yg diperlukan, badan akan keluarkan balik melalui air kencing. Rugi 😄

sy makan vitamin ni sebelum pregnant, tapi skrg masa pregnant ni dah stop sbb takut nak ambik 😂

nurse sy ada kata jgn ambil dose tinggi sngt...boleh effect kat baby....katanya yg 250mg ok da....

Boleh je, tapi pastikan minum air kosong banyak2 ye. Risau nanti kena kencing kotor pulak.

sy mmg amalkan vitc jns ni dr awl peknen..y 500mg..smpailh besalin..awk blh je potong 2

2y ago

Okey .. Tq awak ..🥰