Salam.. Baru2 nie viral pasal vaksin, so saya dh ragu2 utk ank divaksin sbb bahan dah diubh suai.

Vaksin bulanan (vaksin pneumokokal) diubah suai oleh bill gates versi baru, sy dh ragu2 utk ank divaksin, dilema dibuatnya.. Ape pndtp mommy yg len?

6 Balas

Takpa sis saya faham. Ingatkan saya sorang je ada pemikiran panjang haha. After goverment announce bagi free je, sy trus waswas. Padahal vaksin tu berbayar! Kenapa nak bagi free? Banyak tak habis? Nak suruh semua anak anak inject? Macam tu ke? Sejak dari situ saya buat research. Dan ramai ye doctor doctor tak inject bulanan anak diorang. Sebab diorang pun tahu disebalik vaksin tu. Pasal mak ayah kita vaksin kita dlu dlu tu, iya betul. Tapi vaksin bulanan skrang pun dah dibuah suai. Dah perbanyakkan vaksin. Saya decided utk stop bagi vaksin kpd anak sy. Dia dah 7 bulan skrang. Sy brtangjwb skiranya brlaku apa apa

1y ago

buat surat black&white la sis yang awak akan bertanggungjawab kalau pape jadi kat anak . biasalah kan kadang manusia ni kejap kata itu , kejap kata ini . takut jugak kalau awak nak salahkan pihak lain kalau pape jadi nanti . kesian . nanti anak tu jangan hantar taska mana mana , jangan hantar sekolah mana mana , homeschool aje tau . yela kami ni anak semua vaksin , tak hingin kami kalau anak kami ni satu sekolah dengan anak yang tak divaksin .

Hahahahah dah apa pulak bill gates nak ubah suai vaksin.. takde motif lgsg bill gates yang ubah suai 😂😂 ikut awaklah nak percaya ke tidak. Jangan nnti baby dah masuk wad, kene masuk wayar apa semua baru nak menyesal. Vaksin ni utk pencegahan sis.

Jangan mudah terpengaruh ya sis. Kena pandai cari maklumat yang sahih dan benar. Apa gunanya institusi kedoktoran dalam negara ni? Sumber terdekat awak dah ada. Doktor atau nurse yang selalu check anak awak.

kan . sye pon dlm dilemaa . nk cucuk or x anak masuk 4bulan nnt . mcm2 bace jd takut pon ad 🤣 pemikan mnjadi antare dua nk bg or x 😢

knpe nak nafikan hak anak? dulu mak pak kite vaksin je kite ni, tang anak kite pulak dok takut lah nak jadi geng flat earth lah.

1y ago

tu guna nurse sis. bertanya lah byk mana pun masa checkup. dan selalu nya yg sebarkan benda2 mengarut ni geng anti vaksin. jgn la percaya.

yg viral ni xselalunya betul..skrg ni zaman ai,mcm2 boleh goreng..