Divaksin ketika hamil

Asalamualaikum semua. Saya tngh hamil ank pertama bru 8 mnggu. Tp saya dh dpt appointment untuk first dose vaksin covid 19. Ada tak sesiapa yg msih first trimester tp dh cucuk vaksin? Boleh ka klau cucuk pd awal kehamilan? Boleh bg pndapat tak? Sbb saya punya appointment dlm mnggu ni jgk.

12 Balas

sebaiknya cncel dl..sbb antibodi dan ketahan badan tiap org xsmaa..23hb sy dpt pfizer first dos...semalam 25hb..sy start bleeding...Smpi harini,esok sy kena dnc...14w..Moga dmudahkn urusan ibu2 yg hamil semua...Kalau awal lg..better uolss cncel dl..ada org bdn dia kuat dia boleh tahan...badan kita..kita xtau..suhu bdn sy mmg jd tggi..smpi 38..rasa panas je..xd sakit lain ..atau pon demam..cuma perut rasa cramp..n suhu bdn jd tggi...

ibu2 kena tahu ye yg vaksin cuma boleh cucuk untuk 14week ke atas..masa kt ppv pun diorang tnya yg kita aware atau x pasal ni.. boleh je cancel dulu..nnt akan dpt appointment date yg baru.. jgn ambik risiko sbb kandungan masih baru.. tp mommy kena jga diri elk2 ye.. sy dah ambik vaccine masa 19 week.. skrng dah settle 2 dose 21 week..

3y ago

sama2..kt my sejahtera tu ada update rasanya bila due date.. nnt mungkin diorang akan check jgak untuk next appointment..x pa, yg penting jga diri sendiri sama.. vaccine tu salah 1 kita iktiar kan..

Hai sis, saya haritu pun dapat tarikh vaksin and esok tu tahu mengandung. Saya PM terus Pejabat kesihatan daerah cakap yang saya ni pregnant baru dapat tahu. Dia suruh saya cancel dulu appointment kat MySejahtera, lepas tu dia advise sepatutnya 14 w ke atas. lepastu diorang call tanya saya pregnant berapa weeks then diorang hold dulu tarikh tu

Sama ada cancel dkt MYSJ ataupun pergi ke PPV tu and consult doctor, nanti doctor akam cancelkan. Lpstu suruh tunggu lg sebulan lebih nk dptkan tarikh baru

3y ago

Masa saya cancel dkt PPV tu, doktor dh tulis kandungan saya berapa weeks dkt borang tu. jadi saya rasa kalau dpt tarikh baru nanti mesti dh boleh pergi vaksin.

batalkan jek sis, nnti depa bgi appointmnt baru.. lepastu tandakan kat my sejahtera tu sis tgh hamil.. :) harap mmbantu..

Mama pegi pusat vaksin tu dan rearrange semula date vaksin mama. Its ok petugas InshaAllah akn faham. Take care mama.

tukar date lain sis. jgn jd cm sy. ritu first vaksin xtau preggy. seminggu lepas tu sy gugur

3y ago

Baik sis. Terima kasih sudi jwb soalan saya. Semoga sis dimurahkan rezeki

Sy dh batalkn ambk vaksin pd 8.8 ni.. pregnant 5w. takut nk ambk vaksin ms ngandung.

3y ago

sama2.. takecare too.. ❤️

Batalkan sis. 14w ke atas baru boleh cucuk vaksin bagi preggy mom 🙏🏻👍🏻

bru 8week tak blh . kne 14week-33 week .

3y ago

14wpon ikot kekuatan bdn juga..Sy dpt pfizer 23hb..25hb da start bleeding..esok kena dnc..14w,