utk baby 6 bulan

utk baby 6 bulan patut permulaan makanan bg apa ya?? sy pk nak bagi buah epal.. mcm mana nak sediakan cara selamat utk baby mkn ye... mohon pertolongan tunjuk ajar& cara penyediaan dia skali bleh?? terima kasih...

1 Balas

Bagus Kalau intro bubur kosong dlu 4 hari.. Lulus bubur kosong.. Esk2 bubuh bubur + sayur pula 4 hari.. Lps dh lulus.. Tambah lauk pula mcm ayam.. Pon 4 hari.. Apa2 penambahan lauk or sayur.. Try 4 hari.. Tgk ank serasi tak.. Kot ada alahan.. Kita tau dia alahan dgn apa.. Untuk baby 6 bulan.. Kalau mkn 2 3 suap je pon okay dh.. Selebihnya dia susu.. Kalau nk bg puree buah pon boleh.. Tapi sehari sekali je.. Cth nya time breakfast.. Kalau nk buat puree guna buah yg keras mcm apple.. Sis steam je buah tu smpai lembut.. Then bland.. Kalau buah lembut mcm mango.. Sis bland je terus.. Sama mcm bubur.. Dh msk bubur tu.. Sis bland bg hancur.. Tu je lh kot untuk baby 6 bulan.. Hihi.. Nnti makin besar.. Dia mkin bnyk mkn.. Kalau baby mmg mkn bnyk tak apa.. Tapi jgn smpai mkn bnyk then susu tak bnyk.. Tu tak bagus.. Sebab 6 bulan just untuk intro dia mkn je.. Susu badan masih jadi keutamaan.. Nnti dh 10 11 bulan.. Baru mkn tu jdi keutamaan dia.. Smpai lh besar.. Harap info ni membantu sis serba sedikit.. 😘