feed baby 6 mths ?

Hi ma & pa! Ada tips tak utk baby first starter nak makan? Any DO's & DON'Ts ke? Macam makanan apa yg elok utk mula2? Buah ke bubur nasi ke sayur ke? Atau feeder apa yg patut dibeli utk awal2? Mcm bottle sekali spoon tu ke atau food storage ke food mixer ke? Taksabar nak bagi dia makan ?? tapi risau terlebi2 beli brg taksepatutnya utk permulaan

9 Balas

Pendapat saya, food storage cube2 tu / container kecik2 tu tak perlu kalau rajin buat hari hari. lagi pun kalau prepare makanan baby hari2 bole tukar2 makanan dia. bottle kalau 6 month rasa nya x pandai lg kalau botol sedut straw tu bole beli nanti2 laa 😅, ( anak saya x pandai x pasti pula kalau anak org lain) beli bowl/container yang lekat sudu skli kat penutup. senang kalau nak jalan pun senang bawa. baby chair utk train anak makan kat kerusi, so next time dia da tau, kalau duduk kat krusi tu eat time. tp ni da 7 8 bulan beli pun ok. 😂

Bagi anak makan bubur kosong dulu selama 4 hari. Lepas tu slowly campur sayur dalam bubur anak. Buah tu nanti dulu sebab buah manis, takut anak terbiasa makan manis. Bagi yang tawar2 dulu takpe.

Sy bg bubur kosong dulu,masa 7 bulan terus bagi bubur labu campur jagung,pastu bubur brokoli..laju anak makan

First try tu sy bagi bubur kosong dlu, then lepas stu minggu baru tmbh lobak dan sayur

Sila google apa itu 4 days rule (4DR). Nk explain pjg

N follow fb page happy baby food malaysia

Try bg bubur kosong dulu sis ngan minum air kosong

Bagi bubur kosong dulu