Baby bru nak masuk 6 bulan, bleh share cara nak kasi dia makan tak?

hai mommies, sy bru nk start bagi ank sy makan..and sy tahu awalnya kna bgi bubur kosong..cuma sy ada sdikit confused, byk mana nk bgi dia mkn utk permulaan tu? and brapa kali? ke dh blh terus start 2/3 kali mkn? air kosong blh bg dh ke? haa bnda² tu yg bermain difikiran sy..sbb bruni nurse kata masak 1 stengah cup beras utk sehari..bukan ke tu mcm byk je? sorry atas kekeliruan sbb ni first baby🥹#ingintahu #firstmom #pleasehelp #firstbaby

3 Balas

ank sye, terus bgi complete meal. ikut saranan kkm. dan sye x buat 4dr sbb ank xde eczema. sye buat blw. 6m sye dh pelbagaikan makanan, x bagi bubur. sye dh bgi finger food, buah, pancake nugget waffle, sbb sye buat blw so sye crik jenis makanan yg mudah baby pegang sendiri. and ank sye x makan nasi or bubur. so sye tukar ke carbo lain, mcm potato, carrot. bby 6m mkn x byk pon selalu nya dlm 2 3 sudu je. sbb bby bru mula kenal makanan. and sgt normal bby x makan utk permulaan or buat2 nak muntah or ade gag reflex. cuma as a mom jgn paksa anak mkn bila dia xnak mkn. ank sye mkn 3meal + 2snack masa 6m. breakfast, supper, lunch, dinner, supper mlm.

klu sis ragu2, bley buat frozen dlu utk permulaan.. msk je stengah cup beras.. lps tu blend.. baki bley simpan freezer, letak dlm bekas ais kiub bpenutup.. utk permulaan, sye cairkn 1 kiub bubur dlu.. tgk baby mkn ke x.. air msk sye bg gne cawan & sudu.. xde la byk baby mnum.. lebih kepada main je.. tp ok la stakat nak ajar & biasakn baby dgn rutin bru..

4dr ni tak wajib. nak buat boleh tak buat boleh. kalau mommy & daddy ada history alergik then kena buat 4dr. kalau mcm sy xbuat 4dr. sy bg complete meal. breakfast, lunch, snacking awak ada fb? kalau ada fb boleh follow page fb happy baby food malaysia

9mo ago

ni sukatan baby makan