Susu badan berkurang

Usia anak sy baru 2 bulan, tp susu badan dh berkurang sbb sentiasa bg susu formula. Jd sy nak tau, boleh ke kalau sy nak banyakkan balik susu badan dgn bagi baby hisap selalu ataupun mmg dah tkde harapan nak banyakkan susu badan sy ni

5 Balas

jawapan: Boleh. kita panggil kaedah relaktasi. keadah mengadakan susu badan semula. 1st thing 1st mental dan fizikal awak kena bersedia. sebab bila awak start buat keadah ni bukan hari ni awak buat hari ni juga susu terus meriah. keadah ni ambik masa. paling cepat boleh nampak hasil dlm 2minggu kalau awak keep on buat dan tak putus asa. ada 2 option awak boleh buat. option 1: pujuk baby directfeeding semula. sebab kena pujuk baby semula kemungkinan baby awak dah nipple confuse. option 2: awak jadi epmom (exclusively pumping mom)

5mo ago

sama2 awak😊❤️. mesti la boleh. trust in yourself dear. awak mampu dan boleh buat🥰. thank awak atas doanya. aamiin aamiin ya mujib. semoga yg baik2 juga berbalik pada awak dn family🌻

ish mestilah boleh awak.. org tak pregnant pun boleh adakan susu,.. apatah lg mak ada anak sendiri, baru umur 2bulan plk tu.. bolehh, nak banyakkan dr sikit lg senang dr nak adakan balik yg dah ktakde, tp mak kena kuat la kena rajin

6mo ago

jd stay at home mom senang fokus direct feed je, susah sikit sekarang tp nanti dh established breastfeeding blh tenang2 dah

boleh awak.. menyusu badan ni ikut supply and demand. lgi kerap menyusu lgi bnyk boleh dpt. 2 bulan tu boleh pujuk lgi utk direct. jgn2 stress2, kuatkan semangat. insyaallah boleh 😊😊

Insha'Allah boleh bnyk blk Susu ngn kerapkn bf ank semula. bila de demand breast akn proses tuk bnykkn susu semula

6mo ago

Ok awak. Terima kasih untuk advice tu. Sy start bf anak, harap2 susu meriah mcm awal2 bersalin dulu. Tak sanggup nak putus susu awal

boleh. ubah semula.jadual utk df yea. bawah 6bulan msh boleh cuba utk df semula