Kedudukan uri

Uri kitaa memang selalu gerak gerakk kaa ? Sebab haqituu scan swasta kedudukan uri dekadd atas , lepastu baru baruni kk scann kedudukan dekad bawah . Adaa masalah apaa apaa kaa kalau urii tuu sendiri dekad bawah takjalan naikk atass ? Ataupon diaa akann gerakk dengann sendiri naikk atass ? Sayaa firstmom soo taktahuu sangad , dokter kk ponn takdakk explain apaapaaa😂. Manaa yangg lebeh baik kedudukan urii yaaa momm ?

4 Balas

sy dlu pon mcm ni.. scan dkt swasta kedudukan uri normal dkt tepi hmpir dkt dgn ats.. pastu scan dkt kk Dr kata dkt bwh plk, jaraknya 4cm shj.. Dr kk kata at least kena 5cm. Then another 2 weeks Dr kk scan lg tp Dr lain plk scan.. Dr tu kata ok dh jarak 4cm.. yg x ok kalau jarak 2.5cm ke bwh. Sminggu lps tu kna admit hosp then scan lg. Dr kata kedudukan uri normal.. upper posterior dh. conclusion dia kedudukan uri boleh berubah². kakak sy kata dia boleh naik dan boleh trun balik. banyak² sujud lama² utk uri tu naik ats.. uri kena duduk dkt ats@ x ttup laluan keluar utk brsalin normal.. kalau duduk dekat bwah dan tutup laluan keluar (cervix) , xleh branak normal. dan pendarahan boleh brlaku bila bersama dgn suami. kalau nk tau lebih lanjut, boleh google jenis² kedudukan uri dan kelebihan serta kekurangan kedudukan trsebut.

9mo ago

thankyouuu ♥️

Tah la saya pun pelik juga sbnarnya… saya dari awal kandungan scan mmg uri kat bawah cuma xtutup jalan je mmg lower secment je. Smpai la 31w scan pun mmg low lying placenta je. Pastu 31w5d saja g scan kat klinik swasta lain beza 5 hari je pun dari last scan tu. Saya tanya doctor tu uri mcm mna sbab uri kat bawah pastu doctor tu kata elok je uri tu terletak kat atas ni dia kata 😅 pelik hahaha

Sama mcm saya scan swasta uri duduk atas ok ja. Scan kk uri di bawah. Dpt appment ong scan pun uri di bawah juga. 11/10 ni kena serah diri dah sbb uri di bawah n kedudukan baby songsang. Xleh besalin normal.

9mo ago

scan dekat kk tu dri bawah ke atas??

uri bergerak tu okay, uri melekat teruk tu yang problem