Tak berak & asyik meneran

Urgent 🚨 Baby saya 2 month, kerap tak berak, selang 4-5 hari baru berak. Asyik meneran je, bila lama lama meneran dia menangis tapi sekejap lepastu sambung balik meneran. Kesian tengok dia. Baby fully bf. Kerap kentut & perut lembut. Sbb cara pemakanan ibu atau baby mcm tu? Ada sapa sapa macam anak saya tak? #firstbaby #advicepleace #bantusharing #firs1stimemom #firstmom #ingintahu #FTM

2 Balas

Sis cuba amalkan sis makan buah papaya ... buah pisang...ke buah yg blh mencairkan...minum susu...elak makanan yg mengeraskan tapi membantu mencairkan...minum byk air suam. Sis ade beri bayi grape water (blh beli dari pharmarcy) ?? hari hari sekali atleast selepas mandikan bayi di tengah hari supaya menghindar dari perut kembung dlm sudu kecil teaspoon. Message ILoveU urutan bayi di perut blh tgk di utube sebelum mandikan bayi.. Jika sis breast feed kadang bayi tak berak hingga 8 hari itu dikatakan normal, asalkan dia masih kentut dan tak menanggis atau symptom kembung...tp 4 hari tu cuba beri perhatian padanye sbb takut dia sukar membuang dan menyakitkan..jika cair kekuningan tu normal. Sis mk sure makan buah yg membantu, prunes ke..melalui breast feed insha allah mgkn menolong.

2y ago

Alhamdulillah terima kasih sis Thahira. Saya ada beli grape water tu, tp takut nak bg dia minum. Kadang kadang nak kentut pun dia meneran sungguh sungguh. Sampai nak menangis. Awal bersalin dia dok nicu sbb jangkitan usus & on antibiotic. Lg risau sy bila dia kerap mcm ni.

Normal untuk fully bf. Ada yg sampai seminggu tak berak.